Kanadski sud: ‘Odredba o prisilnom smještanju građana u hotele-karantene je ustavna’

Foto: GettyImages

Kanadski savezni sud presudio je da su hoteli-karantene koje je od siječnja uvela vlada premijera Justina Trudeaua – a koje putnici moraju platiti – ustavni. Sud je, međutim, također presudio da su prava pastorice Nicole Mathis povrijeđena kad je protiv svoje volje bila zatvorena u takav hotel-karantenu.

> Carlson: Slanjem ljudi u ‘zatvoreničke kampove’ zbog Covida krše se najosnovnija ljudska prava

Podsjetimo, kanadski premijer Justin Trudeau poručio je Kanađanima da otkažu sve planove za odmor i rekao im što mogu očekivati po povratku s putovanja:

„Ako letite natrag u Kanadu, morat ćete predočiti negativan PCR test prije nego što se ukrcate u avion“, rekao je Trudeau. „Nakon što sletite, morat ćete napraviti još jedan PCR test. Tada ćete morati čekati u za to predviđenom hotelu, o svom trošku, dok ne dođu rezultati vaših testova.“

„Ako rezultati vaših testova budu negativni na COVID-19, moći ćete krenuti kući i tamo dovršiti razdoblje obavezne karantene“, dodao je.

Međutim, sljedeći dio poruke izazvao je Carlsonovu zabrinutost za osnovna ljudska prava Kanađana: „Ako se rezultati vašeg testa pokažu pozitivnima, morat ćete se odmah smjestiti u karantenu u odgovarajući vladin objekt. Ovo nije stvar izbora ”, upozorio je Trudeau.

Što je presudio sud?

Glavni sudac Saveznog suda Paul Crampton donio je u petak presudu kao odgovor na 4 odvojena pravna osporavanja koja je podnijelo 14 podnositelja protiv obaveznog boravka u hotelima-karanteni.

Pravosudni centar za ustavne slobode (JCCF) bio je dio tužbe protiv savezne vlade i zastupao je 10 klijenata, piše Life Site News.

Jedna od njegovih klijentica bila je pastorica Nicole Mathis. JCCF je rekao da je “prisiljena protiv svoje volje” u “saveznu karantenu i zadržana tri noći”, jer kanadski službenici javnog zdravstva nisu prihvatili njezin negativni test na COVID-19.

JCCF je istaknuo da je zadovoljan što je sud utvrdio da su vlasti “neopravdano povrijedile prava Nicole Mathis” jer nije bila obaviještena o svom pravu na branitelja “nakon pritvora” i jer njezina obitelj nije bila obaviještena kamo su je odveli.

Nikad u povijesti Kanađani koji su poštivali zakone nisu bili nasilno privođeni

Sudac Crampton je zaključio: „Ta kršenja prava gospođe Mathis ne mogu se dokazano opravdati u slobodnom i demokratskom društvu.”

No, zbog presude koja kaže da je odredba o prisilnom zatvaranju u karantene ustavna, JCCF je rekao da je “razočaran presudom Saveznog suda” i da će odluka “biti temeljito preispitana s ciljem žalbe”.

“Nikad u povijesti Povelje Kanađani koji su poštovali zakone nisu masovno privođeni protiv svoje volje, protivno temeljnim slobodama na kojima je ova zemlja utemeljena”, rekao je odvjetnik JCCF-a i direktor parnice Jay Cameron.

„Nalaz Federalnog suda da su ove teške mjere ustavne duboko je zabrinjavajući. Kanađani i dalje sa strepnjom čekaju da sudovi zemlje postave granice sve autoritarnijim mjerama vlasti u vezi s Covidom. Pažljivo preispitujemo odluku.”

JCCF tvrdi da je “obveznom karantenom kanadskih državljana koji poštuju zakon objektima pod saveznim ovlastima povrijeđeno njihovo pravo na slobodan ulazak i napuštanje Kanade u skladu s njihovim pravima prema Povelji.”

Kršilo se prava Kanađana da se smatraju nevinim dok im se ne dokaže krivnja

“Kršilo se njihova prava da ne budu pritvoreni, njihovo pravo da razgovaraju s braniteljima nakon pritvora i njihova prava da se smatraju nevinim dok im se ne dokaže krivica”, napomenuo je JCCF.

Početkom siječnja kanadska savezna vlada donijela je nova pravila koja su zahtijevala da svi zračni putnici koji dolaze u Kanadu prezentiraju negativni test PCR ili LAMP COVID-19 svojoj zrakoplovnoj tvrtki prije nego što im se dozvoli ukrcavanje na let.

Krajem siječnja, vlada je najavila da će “svi putnici u zrakoplovnom prometu (…) uz vrlo ograničene iznimke” morati podnijeti obveznu hotelsku karantenu najmanje tri noći dok čekaju rezultate obveznog COVID-19 testa kojeg su dali po dolasku.

Prije dolaska u Kanadu putnici moraju putem interneta rezervirati i platiti mjesto u hotelu kojeg je vlada odobrila. Ako tijekom trodnevnog boravka dođe do negativnog rezultata testa, osobi je tada dozvoljeno da napusti hotel, ali sljedećih 14 dana mora biti u karanteni kod kuće.

Samo četiri zračne luke u Kanadi – Vancouver, Calgary, Toronto i Montreal – trenutno servisiraju međunarodne letove.

Vlada povećala kazne za one koji se ne pridržavaju karantene

Vlada je nedavno povećala kazne za one koji se ne pridržavaju pravila karantene s 3000 na 5000 dolara.

Kanadska ministrica zdravstva Patty Hajdu nedavno je potvrdila da, počevši od početka srpnja, Kanađani koji su primili obje doze COVID-19 cjepiva ne moraju u karantenu 14 dana, dok god imaju negativan test.

Trudeau je nedavno rekao da nastoji ublažiti granična ograničenja, ali samo za one koji su  “potpuno cijepljeni”.

U petak je Trudeauova vlada odlučila produljiti zatvaranje kanadske granice sa Sjedinjenim Državama do 21. srpnja. Trenutni sporazum o zatvaranju trebao je isteći 21. lipnja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lifesitenews.com