Ministar Fuchs: ‘Ne postoji plan da sve škole pređu na online nastavu’

Foto: Snimka zaslona

U prvom valu korone škole su zatvorili svi, sada nastava ide online samo u šest europskih država. Što planira Hrvatska za RTL Direkt otkrio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

“Ne postoji plan da sve škole pređu na online nastavu.”, kazao je ministar.

“Danas smo razgovarali i zaključili da to nije opcija. Mi imamo specifične epidemiološke situacije, poput dvije gimnazije koje su u istom prostoru, jedna ide ujutro, druga popodne, zbog potresa naravno. U jednoj, točnije u MIOC-u prešli su na online nastavu zbog pozitivnih učenika i nastavnika, dok u popodnevnoj smjeni je Gornjogradska gimnazija bez ijednog pozitivnog slučaja. Kod nas je alarm kontinuirano upaljen, stalno smo u kontaktu sa stožerima, pratimo sve i cijelu situaciju, ali ići na neke te varijante 500 pozitivnih pa zatvaramo to nema smisla.”

Treba li to i dalje ostati na lokalnoj razini? Dakle tamo gdje je problem ide se online.

“Mislim da je to pravilni pristup, srž čitavog pristupa je da nastava licem u lice je u principu nezamjenjiva i prelazak na online nastavu izazvao bi i psihološke, pedagoške, sociološke i gospodarske probleme. Ako sve zatvorite, što s malom djecom čiji roditelji rade i pitanje je bi li to imalo adekvatni učinak, jer morate imati na umu da primjerice učenici srednjih škola, ako je i nastava online, će se družiti. Tako da to nije dobar način. Znači cilj je da sva djeca idu u školu, a kada se pojavi pozitivni slučaj onda se ide na izolaciju.”, kaže Fuchs.

Je li u pravu Boris Jokić kada kaže da se ne priprema za prelazak na online nastavu?

“On je pozitivni kritičar, jako se dobro poznajemo. On je već govorio da smo se mi kupali na moru i rekao da ništa neće biti spremno za početak školske godine, a kao što vidite – bilo je. Sada imamo generalni porast pozitivnih i to je opći trend. Zadnjih je tjedana povećanje, ali mi, što se tiče školske populacije nemamo ništa drugačiji trend nego je to opći trend.”

Jesu li učenici spremni za školu od doma bude li potrebe?

“Tableti su podijeljeni, jedan dio se još dijeli, a koliko znam u planu je i određena nabava. To je ono što smo od početka govori, mi smo bili pioniri, dosta zemalja prelazi na ovaj model koji smo mi predložili. Ponosni smo što nas neki sada slijede. Napravili smo dobar pristup koji sada drži vodu.”

Na pitanje o nedostatku 940 školskih čistačica, Fuchs je odgovorio kako svakim danom Ministarstvo dodatno odobrava suglasnosti za njihovo zapošljavanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr