Ministar Horvat: ‘Važno je da članice EU-a redovno razmjenjuju sve informacije’

Zagreb, 20.03.2020. - Hrvatsko predsjedništvo EU u Zagrebu je organiziralo neformalnu videokonferenciju ministara država èlanica EU nadležnih za konkurentnost gospodarstva na kojoj se raspravljalo o mjerama koje se donose na nacionalnoj i europskoj razini, kako bi se suzbio negativan utjecaj pandemije COVID-19. Videokonferenciju je inicirao hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. foto HINA/ POOL/ PIXSELL/EU2020HR/ Josip Regovic/ ua

Hrvatsko predsjedništvo EU u Zagrebu je u petak organiziralo neformalnu videokonferenciju ministara EU-a nadležnih za konkurentnost gospodarstva na kojoj se raspravljalo o mjerama na nacionalnoj i europskoj razini u cilju suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Video konferenciju je inicirao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, nakon prethodnog formalnog Vijeća za konkurentnost (COMPET), održanog 27. veljače u Bruxellesu, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

“Važno je da u ovoj situaciji Europska komisija i države članice redovno razmjenjuju sve relevantne informacije te koordiniraju mjere na europskoj i nacionalnoj razini kako bi se lakše borile protiv daljnjeg širenja virusa Covid-19 i time ograničili negativan utjecaj na gospodarstvo EU-a”, zaključio je Horvat.

Prema priopćenju, naglasak današnje videokonferencije je bio na učinkovitosti jedinstvenog tržišta u uvjetima pritiska vanjskih čimbenika.

“Zaključeno je kako bi daljnja fragmentacija jedinstvenog tržišta bila dodatna poteškoća nesmetanom kretanju roba i održavanju lanaca opskrbe”, stoji u priopćenju.

Države članice su razmijenile i stavove o načinima osiguranja dostatne razine proizvodnih kapaciteta za medicinsku opremu kako bi se zadovoljile potrebe svih država članica.

“U svim ovim poteškoćama posebno je važno pronaći zajedničke odgovore kako bi se gospodarstvenicima i poslovnim subjektima što prije omogućili prikladni alati, kao odgovor na postojeće stanje”, istaknuo je ministar Horvat.

Na sastanku se razgovaralo i o pojedinačnim mjerama koje su donesene u samim državama članicama te njihovoj kompatibilnosti s inicijativama dogovorenim na razini EU, uz poruku da je što prije potrebno definirati temeljne potporne aktivnosti za oporavak europskih gospodarstava u budućnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina