Pende: Uvođenje COVID putovnica bilo bi diskriminirajuće

Foto: Snimka zaslona

Hoće li nam uskoro za putovanja trebati COVID putovnica? Što s onima koji se nisu cijepili, hoće li im za prelazak granica trebati PCR ili samo brzi test?

Predstavnik iz Ministarstva turizma i sporta Robert Pende kazao je u emisiji “U mreži Prvog” kako je Hrvatska dio Europske unije i najviše ovisi o tržištu unije.

Pende: Nadamo se da će Europska unija zauzeti zajednički stav oko putovanja

Naglasio je da sama integracija na takvo tržište daje Hrvatskoj prednost u odnosu na zemlje koje nisu u sklopu Europske unije. Pende je istaknuo da se vidjelo da prošle godine nije bilo jedinstvenog stajališta glede komunikacije za putovanja unutar same Europske unije.

– Pa su tako i neke zemlje u prošloj godini i prošloj sezoni postupale kako su same procjenjivale u datoj situaciji. Mi se nadamo da će u ovoj godini Europska unija zauzeti stav oko putovanja, jer danas imamo više iskustva, ali imamo i cjepivo, rekao je.


Pende je kazao kako Hrvatska podržava zajedničko rješenje, ali je pitanje slojevito. Dodao je kako se govori i o COVID putovnicama, a pitanje je i brzo testiranje, odnosno je li primjeren PCR test kao do sada ili postoje neki testovi koji mogu biti puno brži i jeftiniji.

Pende je istaknuo kako će se i Hrvatska voditi za tim dogovorima. Predstavnik iz Ministarstva turizma i sporta kazao je kako očekuje da će se stanje s cijepljenjem napokon normalizirati.

Franković: Do 17. svibnja trebamo složiti cijelu priču

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasio je kako su na dubrovačkom području najbrojniji gosti bili Britanci. Dodao je da je britansko tržište ključno za grad Dubrovnik, kao i tržište SAD-a.

Franković je kazao kao je sinoć britanski premijer Boris Johnson imao obraćanje u kojem je osvrnuo na planove koji su pred njima. Gradonačelnik Dubrovnika istaknuo je kako se očekuje da se Velika Britanija otvori prema međunarodnim tržištima 17. svibnja.

– Do tada je na nama da složimo cijelu priču. Uvjeren sam kako prijedlog koji sam dao prema Nacionalnom stožeru – uvođenje testiranja u zračnim lukama je ključ problema. Time će se i turistima biti lakše doći u Dubrovnik, ali i otići iz njega. Neće se morati opterećivati sustavima i traženjem gdje će se testirati, rekao je Franković.

“U Dubrovnik gosti dolaze najviše zrakoplovima”

Franković je rekao kako su slično uvele i engleske zračne luke. Kazao je ako Europska unije donese odluku da se antigenski testovi priznaju na cijelom području unije, onda je i trošak samih testova manji.

Franković je naglasio kao je testiranje u Dubrovniku cca 200 eura te da to nije konkurentno za dolazak gostiju. Poručio je kao je Dubrovnik specifičan, jer gosti najviše dolaze zrakoplovima.

Vinković: Bitna je isporuka cjepiva zemljama Europske unije

Dopisnik HRT-a iz Brisela Tihomir Vinković rekao je kako će se o COVID putovnicama razgovarati na Europskom vijeću, koje će u četvrtak i petak imati sastanak. Dodao je da je Hrvatska jedna od zemalja koja predlaže prijedloge.

Poručio je da je Hrvatskoj vrlo bitno da se zemlja otvore i da mogu doći turisti. Vinković je dodao kako je bitna i isporuka cjepiva zemljama Europske unije.

– AstraZeneca ponovno neće isporučiti dovoljno cjepiva u sljedeća dva tjedna. Nema dovoljno novih proizvodnih pogona, već se proizvodnja odvija u starima, kazao je.

Dopisnik HRT-a istaknuo je kako Belgija još uvijek ima zatvorene granice, a danas će njihov stožer razgovarati o popuštanju mjera odnosno može li se povećati broj okupljenih na jednom mjestu. Vinković je rekao kako u Briselu ima jako mali broj turista.

Pende: Hrvatska će se zalagati za regionalni pristup

Pende je rekao kako se razmatra mogućnost brzog testiranja u zračnim lukama. Dodao je kako priča o COVID putovnicama nije jednostavna zbog samog cijepljenja.

– Cijepljenje će ići svojim tijekom, mi se nadamo boljem. Nadamo se da ćemo do turističke sezone doći do boljih brojki, ne samo unutar naše zemlje, već i ostalim zemljama, kazao je.

Pende je naglasio kako se o putovanjima još ne razgovara bilateralno. Istaknuo je kao će se Hrvatska zalagati za regionalni pristup, te da bude sigurna destinacija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT