U Hrvatskoj rekordna 1563 nova slučaja zaraze, testirano 6874 osoba

Foto: Fah

U zadnja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

To je najveći broj novozaraženih ali i umrlih u jednom danu od početka epidemije. Stožer je izvijestio kako je trenutan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 7380.

Među oboljelima, 661 pacijent nalazi se na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 46 pacijenta.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 29.850 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 406 preminulo.

Ukupno se oporavilo 22.064 osoba, od toga 629 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 25.620 osoba. Do danas je ukupno testirana 418.821 osoba, od toga 6874 u posljednja 24 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je i da su na prijedlog lokalnih stožera Bjelovarsko-bilogorske, Splitsko-dalmatinske, Krapinsko-zagorske, Šibensko-kninske i Virovitičko-podravske županije, donesene nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama na području tih županija.

Podatci lokalnih stožera

U Varaždinskoj županiji 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Varaždinskoj županiji 75 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, tri osobe su hospitalizirane, a jedna je stavljena na respirator, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji testiran je 341 uzorak. Od novozaraženih, u 35 slučajeva radi se o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 40 slučajeva je izvor zaraze nepoznat.

Tri osobe su hospitalizirane, a još je jedna stavljena na respirator.

Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici je 25 osoba, od kojih je jedna na respiratoru.

Iz Stožera su naglasili kako se ponavlja situacija da se ne registriraju svi bliski kontakti pozitivnih osoba, odnosno osobe koje bi prema epidemiološkim parametrima trebalo staviti u mjeru samoizolacije što, kako ističu, dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi i da se kontinuirano povećava broj oboljelih.

Stožer Karlovačke županija – brojke granične za dosadašnje funkcioniranje sustava

U Karlovačkoj županiji u četvrtak je potvrđen 71 novi slučaj covida-19, umrla je jedna osoba, deveta žrtva te bolesti, a budući da je u posljednja dva tjedna oboljelo 396 ljudi, od početka pandemije 788, iz Stožera je upozoreno da su brojke granične za dosadašnje funkcioniranje sustava.

Ističući kako dnevno izvješće tog stožera nikad nije bilo gore, načelnica Stožera Civilne zaštite Vesna Hajsan Dolinar je upozorila da će daljnji rast odvesti u “ozbiljne zdravstvene probleme i ujedno u zatvaranje mnogih radnih mjesta, što nitko ne želi”.

“Na dan se testira po 200 ljudi, i to je granica koja se može provesti, epidemiolozi ne stižu locirati oboljele po općinama i gradovima i došlo je vrijeme da se jače angažiraju lokalni stožeri jer rješenje je tako jednostavno i ujedno tako teško ostvarivo – u poštovanju epidemioloških mjera”, rekla je u izjavi za Hinu Hajsan Dolinar i pozvala svaki grad i općinu, gdje je žarište covida, da predlože restriktivne mjere.

Naime, jučer je Stožer raspravljao o stanju u županiji te je zaključio da u okolnostima kada npr. općine Lasinja, Ribnik i Saborsko nemaju nijedan slučaj zaraze nije u redu da se svima uvedu restriktivne mjere, ali ondje gdje problem postoji potrebne su restrikcije, i to, kako je rekla Hajsan Dolinar, sad, odmah.

Možda, istaknula je načelnica, još nije kasno da se svi jako uozbiljimo u poštovanju osnovnih mjera (maske, higijena i distanca). Ako to ne učinimo, dodala je, “morat će se zatvoriti kafići i mnoga radna mjesta”.

U samoizolaciji je 479 osoba.

U Općoj bolnici u Karlovcu na liječenju su 43 osobe oboljele od covida-19, jedna je na respiratoru, jedna otpuštena na kućno liječenje, devet je novoprimljenih, a jedna je osoba umrla.

U bolnici u Ogulinu, gdje je bilo 12 lakše oboljelih, šest je osoba ozdravilo i danas se vraća u Dom za starije i nemoćne u Vivodinu. Preraspodjelom prostora priprema se 50 bolničkih postelja za asimptomatske bolesnike ili za one s lakšim simptomima bolesti. To je nužno da bi se rasteretio Infektivni odjel karlovačke Opće bolnice.

Novih 153 zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Nove 153 koronavirusom zaražene osobe bilježi u posljednja 24 sata Splitsko-dalmatinska županija, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupno 919 obrađenih testova pokazalo je da je najviše zaraženih, njih 59, iz Splita, 20 iz Sinja, po sedam iz Kaštela i Hrvaca, po šest iz Imotskog, Solina i Trilja, iz Podbablja četvero, a troje iz Makarske, Trogira i Vrgorca.

Po dvije zaražene osobe su iz Ciste Provo, Dicma, Dugog Rata, Lovreća, Muća, Omiša, Podstrane, Runovića te Prološca.

Po jednog novozaraženog imaju Dugopolje, Gradac, Jelsa, Klis, Marina, Otok, Supetar, Postira, Prgomet, Pučišća i Zagvozd.

Iz Stožera navode kako je od ukupnog broja zaraženih za njih 68 riječ o kontaktima ranije oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

U županiji se ukupno 2096 osoba nalazi u samoizolaciji, a na bolničkom liječenju su 42 pozitivne osobe, od kojih su četiri na respiratoru.

Osam novooboljelih u Lici i Senju, te Novalji

U Ličko-senjskoj županiji je osam novooboljelih osoba, što je 397 osoba od početka pandemije i 148 aktivnih slučajeva, priopćio je u četvrtak tamošnji Stožer civilne zaštite.

Od osam novooboljelih tri su iz Gospića, po dvije s područja Novalje i Plitvičkih jezera te jedna iz Udbine.

Trenutno aktivni slučajevi su u Gospiću 132 (76 Dom za starije i nemoćne osobe LSŽ), šest u Otočcu, u Korenici tri, u Perušiću i Novalji po dva, te po jedan u Senju, Udbini i Brinju.

U samoizolaciji je 467 ljudi i tijekom policijske provjere nije utvrđeno nepoštivanje izrečenih mjera.

Traje epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U Zadarskoj županiji 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Zadarskoj je županiji u protekla 24 sata potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o devetorici muškaraca i osam žena mlađe i srednje životne dobi, a među njima je devetero zaraženih iz Zadra, troje iz Škabrnje, dvoje iz Sv. Filipa i Jakova te po jedna osoba iz Poličnika, Posedarja i Ražanca. Većina novozaraženih obiteljski su kontakti s prije oboljelima.

Iz stožera napominju i da je zbog pojave koronavirusa jedan viši razred sa 16 učenika u Osnovnoj školi Privlaka prešao na C model nastave.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 213 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 455 osoba, a istekao je za njih 8233.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 12 bolesnika, od kojih je jedan na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se četvero pacijenata s lakšim simptomima.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

Osijek: Rekordnih 125 novozaraženih, umrle dvije osobe

Od posljedica zaraze koronavirusom u osječkom KBC-u umrle su dvije pacijentice, a u posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije ukupno je 125 novozaraženih osoba, najviše dosad u jednom danu, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

U Respiracijskom centru osječkog KBC-a umrle su 81-godišnja pacijentica iz Ivanovca i 86-godišnjakinja iz Bilja, a obje su imale i druga teža oboljenja, priopćeno je iz Stožera.

U protekla 24 sata u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 470 uzoraka, od kojih je 125 bilo pozitivno na koronavirus.

Najviše novozaraženih, njih 62 je s osječkog područja, a potom 15 s područja Belišća i osam iz Đakova.

Na liječenju u osječkom KBC-u trenutno se nalaze 63 osobe oboljele od virusa COVID-19 od kojih je 12 na respiratoru, a šest je oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice, napominju u Stožeru.

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 301 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2931 osoba. Policija je u zadnja 24 sata obavila 158 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrdila je za jednu osobu iz Đakova, kao i za jednu osobu iz Osijeka za čije je kršenje stigla dojava građana, navodi Stožer.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite jučer su proveli 48 nadzora provođenja epidemioloških mjera i uputa, najviše u ugostiteljskim objektima o prodavaonicama. Utvrdili su nepravilnosti u šest slučaja te izrekli usmena upozorenja.

Bjelovarsko-bilogorska županija – 31 novi slučaj zaraze

U posljednja 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a među novozaraženima je osmero zdravstvenih djelatnika Opće bolnice Bjelovar, priopćili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutno zaraženo 129 osoba koronavirusom, a u samoizolaciji se nalazi 979 osoba.

U Zagrebačkoj županiji novih 111 slučajeva zaraze, umrle dvije osobe

Novih 111 slučajeva zaraze koronavirusom i dvije umrle osobe bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija, u kojoj je trenutno 941 aktivni slučaj zaraze.

Iz županije su u četvrtak priopćili kako su među novozaraženima 25 kontakti ranije oboljelih, dva slučaja povezana su s bolničkim ustanovama, jedan s domom za starije.

Za 34 nova slučaja zaraze još uvijek je nejasna epidemiološka situacija, a ostali su povezani s radnim mjestom i privatnom proslavom ili su uvezeni slučajevi.

Umrle su dvije zaražene osobe, u općinama Brdovec i Pušća.

Samoizolacija je propisana učenicima četiri razreda s područja županije – jednom razredu srednje škole u Velikoj Gorici te jednom iz osnovne škole s područja Samobora, kao i dvama razredima osnovne škole na području Svetog Ivana Zeline.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 41 novozaraženi koronavirusom, najviše dosad

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, najviše od početka pandemije, a petnaest osoba je izliječeno, izvijestio je u četvrtak županijski stožer civilne zaštite.

Zaraženo je sedam muških i devet ženskih osoba iz Dubrovnika, od kojih njih trinaest ima utvrđenu epidemiološku vezu. Pozitivne su i četiri muške i jedanaest ženskih osoba iz Metkovića, od kojih osam ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Zaraženi su i jedna muška i dvije ženske osobe iz Ploča, od kojih jedna osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu, jedna muška i dvije ženske osobe iz Vela Luke, svi s utvrđenom epidemiološkom vezom, jedna muška i jedna ženska osoba iz Stona s utvrđenom epidemiološkom vezom, jedna ženska osoba iz Orebića s utvrđenom epidemiološkom vezom te jedna muška osobi iz Slivnog s utvrđenom epidemiološkom vezom.
Od petnaest izliječenih sedam ih je iz Dubrovnik, četiri iz Metkovića te po jedna iz Kule Norinske, Ploča, Korčule i Vela Luke.
U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se jedanaest osoba. U samoizolaciji se nalaze 544 osobe. Od jučer obrađeno je 206 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 17 584.
Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Primorsko-goranska županija sa 73 novozaraženih

Za nove 73 osobe potvrđena je zaraza koronavirusom na području Primorsko-goranske županije u zadnja 24 sata, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Ozdravilo je 16 osoba, 779 ih je u samoizolaciji, a u županiji su aktivna 303 slučaja zaraze covidom-19.

Iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka naveli su da je u toj bolnici na liječenju 21 zaražena osoba, od kojih je jedna na respiratoru.

U Istri čak 41 slučaj zaraze koronavirusom

U Istri je tijekom protekla 24 sata potvrđen čak 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, a od toga se kod 33 osobe radi o epidemiološki uvezenim slučajevima, izvijestio je u četvrtak istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 295 uzoraka briseva na covid-19 kojom prilikom je potvrđena 41 pozitivna osoba s područja županije. Kod Kod 33 osobe radi se epidemiološki o uvezenim slučajevima iz Rijeke (19), Zagreba (8), Slavonije (4) te po jedna osoba iz srednje Dalmacije i Međimurja” – naveo načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac dodavši kako su osobe bliski kontakt već poznate pozitivne osobe, a dijelom su iz mjera samoizolacije.

Za osam osoba je u tijeku epidemiološka obrada dok su u međuvremenu izliječene četiri osobe.

Trenutno je u Istri 102 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 391 osoba.

U Krapinsko-zagorskoj županiji novih 86 zaraženih

Novih 86 koronavirusom zaraženih osoba potvrđeno je od jučer u 14 sati na području Krapinsko-zagorske županije, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Novozaražene osobe imaju prebivalište na području 24 lokalne jedinice u županiji.

Dvoznamenkasti broj zaraženih imaju gradovi Krapina (19) i Pregrada (10) te općina Radoboj (10).

Među novozaraženima 72 osobe su testirane 19. listopada, a 14 ih je testirano 20. listopada, kažu u Stožeru.

Pristigla su i 162 negativna nalaza od kojih se 106 odnosi na uzorke uzete 19. listopada, a 56 na uzorke uzete dan kasnije.

Još uvijek se čekaju rezultati za 30 uzoraka od 19. listopada, 324 uzorka od 20. listopada te 320 uzoraka od 21. listopada, stoji u priopćenju.

U Krapinsko-zagorskoj županiji ozdravile su još 54 osobe, pa je trenutno ukupno 544 aktivnih slučajeva zaraze.

U samoizolaciji je 1478 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 49 novozaraženih osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 49 novozaraženih osoba, priopćio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

U posljednja 24 sata oboljelo je devet osoba iz Vukovara, osam iz Županje, sedam iz Ivankova, pet iz Vinkovaca, tri iz Tovarnika, po dvoje iz Retkovaca i Novih Jankovaca te po jedna osoba iz Borova Sela, Bošnjaka, Cerne, Đeletovaca, Gunje, Komletinaca, Lovasa, Markušice, Nuštra, Petrovaca, Sotina, Strošinaca i Vođinaca.

Time se broj oboljelih od početka epidemije popeo na 1.390 od koji je 1110 osoba izliječeno dok je 19 umrlih.

U protekla 24 sata testirano je 236 osoba, u samoizolaciji je njih 1.018 dok su 23 osobe hospitalizirane.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 57 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata evidentirano 57 novorazaženih osobe koronavirusom.

Kako u dnevnom izvješću javlja Županijski stožer civilne zaštite, riječ je o 27 osoba s područja grada Siska, 17 osoba s područja Petrinje, pet s područja Popovače, tri osobe s područja općine Sunja, dvije osobe s područja Kutine, te po jednoj osobi s područja Gline, Hrvatska Kostajnica i Dvora.

Stožer apelira na sve žitelje županije da se i nadalje pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.