U Istri i Međimurskoj županiji učenici ne moraju nositi maske u učionici

Foto:: fah

Zbog dobre epidemiološke situacije istarski Stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak odluku da u Istri učenici i nastavnici tijekom školske nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske, potvrdio je u ponedjeljak načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Temeljem Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te procjene epidemiološke situacije, Stožer civilne zaštite Istarske županije, uz suglasnost stožera civilne zaštite gradova i općina, te osnivača škola odlučio je da svi učenici i nastavnici tijekom nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske.

“Maske su obavezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica. No, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na pojedinom području Istarske županije, donijet će se odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski unutar učionica”, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Trenutno je u Istri u samoizolaciji 40 učenika iz buzetske Osnovne škole “Vazmoslav Gržalja“ te iz srednje škole nakon što je prije pet dana dvoje učenika bilo pozitivno na Covid-19, zbog čega su dva školska razreda još uvijek u samoizolaciji. Osim njih u mjerama samoizolacije je šest profesora i učitelja.

U Međimurskoj županiji učenici ne moraju nositi maske

Nakon istarskog, i međimurski Stožer civilne zaštite izdao je preporuku kojom se zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije ublažava obveza nošenja maski pa ih učenici osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave nisu obvezni nositi.

U priopćenju se navodi da su sukladno preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojoj lokalni stožeri civilne zaštite mogu samostalno donositi odluke o korištenju zaštitnih maski od strane učenika za vrijeme trajanja nastave u školama, te suglasnosti epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, izdali preporuku da nije obvezno nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave u školama.

Maske su i dalje potrebne u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska u školu. Naglasili da je važno u razredima osigurati preporučenu distancu među učenicima. Ukoliko se u nekoj školi dogodi obolijevanje učenika ili nastavnika, donosit će se posebne odluke za te pojedine škole, odnosno za pojedine razrede u toj školi.

Iz međimurskog Stožera civilne zaštite najavljuju da će ova preporuka biti na snazi do daljnjega, ukoliko se ne pogorša epidemiološka situacija.

Podsjetili su da u utorak, 15. rujna, završava razdoblje tijekom kojega je Zavod za javno zdravstvo donosio Međimurske županije donosio odluke o održavanju manifestacija na području županije. U nadolazećem razdoblju donošenje takvih odluka preuzet će županijski Stožer civilne zaštite.

Inače, nalazi svih jučer uzetih uzoraka u Međimurskoj županiji su negativni. Od 121 uzorka koji je uzet danas do 11 sati jedan je negativan, a ostali su u obradi.

Do sada je ukupno uzeto 4980 uzorka, a trenutno je u Međimurskoj županiji 18 aktivnih slučajeva zaraze, odnosno dva manje nego jučer. U samoizolaciji je 70 osoba, pozitivnih i njihovih kontakata, što je devet manje nego jučer.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr