U Zagrebu će se nasumično testirati 1800 učenika u 15 škola

Zagreb, 7.9.2020. - Nova školska godina 2020./2021. u Hrvatskoj počinje u ponedjeljak za nešto manje od 460 tisuća učenika, a nastava će se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, provoditi prema tri modela koja je izradilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO). Na fotografiji učenici Osnovne škole Ljubljanica. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Mnoge europske zemlje, među kojima su Engleska, Francuska i Njemačka, unatoč teškoj COVID slici, i dalje imaju otvorene škole. Štoviše Hrvatska i Njemačka prate se u modelu u kojem svaka pojedinačna škola može sama izabrati između tri modela nastave – nastava u školi, model koji podrazumijeva dio učenja online, a dio učenja u školi i model koji isključivo znači online nastavu, kako bi učenike što kvalitetnije i bolje zdravstveno zaštitila.

Šteta za učenike

Hrvatska teži modelu koji se promovira i u Njemačkoj po kojem se nastava održava u školi što je dulje moguće, a ostali nastavni modeli, naročito kod starijih učenika (srednjoškolaca) koriste se ako to nalaže regionalna ili lokalna stopa zaraze. Upravo ta lokalna stopa zaraze u Hrvatskoj omogućuje svakom ravnatelju da organizira rad svoje ustanove bez obzira o kojem se razredu radilo, javlja Večernji list.

Tome u prilog ide i najava nasumičnog testiranja 1800 zagrebačkih učenika iz 15 škola – osam osnovnih i sedam srednjih, uz koje će se brzim testom testirati i 20 nastavnika kako bi se dobila još detaljnija slika u Gradu Zagrebu, koji sada bilježi znatan porast zaraženih na gradskoj razini. Na temelju tih testova ravnatelji također mogu donositi jasnije mjere u zaštiti svojih učenika i tako pravodobno reagirati u potencijalnom sprečavanju virusa. Lokalne odluke ključne su u školama i zbog samih učenika – naime jednostavnim prelaskom svih u državi na online nastavu na dulji period nanijela bi se samo i isključivo šteta za učenike koji izgubljeno gradivo ne mogu nadoknaditi.

Zasad nema ni jasne odluke razmišlja li Hrvatska i hoće li produljiti zimske praznike za tjedan dana na nacionalnoj razini s obzirom na to da definirane mjere vrijede do Božića, a praznici traju do siječnja. Vrlo vjerojatno je da će i tada svaka pojedinačna škola na temelju vlastite epidemiološke slike donositi odluku o nastavnim modelima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list