Ugostitelji: ‘Mnogi neće preživjeti, tražimo da nas Marić primi‘

Foto: Fah

Kafići, restorani i ostali ugostiteljski objekti od počeli su raditi pod posebnim epidemiološkim mjerama.

Jedna od glavnih mjera regulira maksimalno dozvoljen broj gostiju u objektu, a predviđa jednog posjetitelja na četiri četvorna metra prostora.

“To znači da će kafići od 100 četvornih metara moći primiti najviše do 25 gostiju istovremeno”, kazao je za Jutarnji list predstavnik Nacionalne koordinacije ugostitelja Marin Medak.

Ta je koordinacija od prošlog tjedna gotovo svakodnevno vodila pregovore s Nacionalnim stožerom o epidemiološkim mjerama koje će morati biti poduzete žele li ugostitelji imati otvorene objekte.

Osim maksimalnog broja gostiju, definirano je i kako stolovi međusobno moraju biti razmaknuti tri metra što bi značilo da će osobe, koje istovremeno sjede za dva različita stola, obavezno morati biti na minimalnoj razdaljenosti od metra i pol.

Isti razmak propisan je i za goste koji sjede za šankom koji će se također morati nalaziti na razdaljini od 1,50 metra, a svi će gosti u trenucima dok se kreću objektom – bilo da idu na toalet, za šank, izlaze iz kafića ili pak u njega ulaze – nos i usta obavezno morati pokrivati zaštitnom maskom koju mogu skidati isključivo tijekom konzumacije pića.

Za ugostiteljske objekte koji se bave organizacijom nekih specijalnih vrsta događanja – poput svadbi, team buildinga, ostalih vrsta slavlja i slično – uvedena je obveza angažmana takozvanih “covid redara” u situacijama u kojima se okuplja više od 50 sudionika koji će paziti da se okupljeni pridržavaju epidemioloških mjera, a sve takve manifestacije koje podrazumijevaju 50 i više gostiju morat će minimalno pet dana prije datuma događanja dobiti i dozvolu lokalnog stožera.

“Da si teoretski cijelo vrijeme pun, ti si u debelom minusu”, rekao je Medak za Slobodnu Dalmaciju i zaključuje kako će se mnogi ugostitelji odlučiti za zatvaranje jer su im šanse za opstanak minimalne.

“Mali će se objekti zatvarati, a veliki će dijeliti otkaze. Neki će se pak odlučiti za neku vrste hibernacije uz minimalne troškove kako bi uspjeli preživjeti zimu. Ako nas država ne obešteti, mnogi će se okrenuti sivoj ekonomiji”, ističe Medak.

Na pitanje hoće li se neke vrste mjera provoditi na terasama objekata, Medak kaže kako će za terase vrijediti identični uvjeti kao i u zatvorenim prostorima, i to i u slučaju zatvorenih, ali i otvorenih terasa s grijačima.

“Kad su u pitanju zatvorene terase, one se računaju kao zatvoreni prostor pa na njima vrijede mjere kao i unutra, ali jednako će vrijediti i za otvorene terase s grijačima. Naime, u stožeru se boje da će grijači utjecati na grupiranje gostiju oko izvora topline pa će i ovdje morati vrijediti mjere”, rekao je Medak.

Dodao je kako Koordinacija očekuje pregovore s ministrom financija Zdravkom Marićem s obzirom na to većina vlasnika uz ovakve mjere, na koje su pristali, neće moći ostvariti promet dovoljan za isplaćivanje plaća i svih ostalih troškova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr