Uskoro počinje škola – kako će se organizirati nastava po epidemiološkim mjerama?

epa08387250 Students attend a math class at a vocational school in Bad Aibling, Germany, 24 April 2020. After weeks of lockdown due the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus, Bavarian schools resume teaching graduating classes in small groups and under strict hygiene measures. EPA/PHILIPP GUELLAND

Za točno tri tjedna učenici, novi i stari, pripremati će se za prvi dan škole. No kako će se odvijati nastava po epidemiološkim mjerama, još uvijek se ne zna. Prema dosadašnjim najavama, ministar obrazovanja Radovan Fuchs želi da svi učenici 7. rujna sjednu u školske klupe.

Poznato je i da se teži tome da se nastava ne obustavlja u cijeloj državi već samo u žarištima, odnosno, u pojedinim razredima ili školama.

Najavljena su i tri moguća scenarija odvijanja nastave. Prvi je da nastava u potpunosti odvija u školama, drugi je mješoviti model – dijelom u školama, a dijelom preko interneta, a treći je internetska nastava.

O nikad neizvjesnijem početku nastave oprečna su mišljenja, a radna skupina koja bi o tome trebala odlučiti, tek se sastaje idući tjedan.

Iako još nije krenuo u prvi razred, Tin je školsko igralište već upoznao na romobilu. Za tri bi tjedna trebao postati prvašić.

“Veselim se što ću upoznati nove prijatelje i možda ću postati najbolji u školi”, poručio je Tin Šlopar, upisnik u 1. razred osnovne škole.

Internetska nastava je dobro funkcionirala, kaže njegova mama koja ima i učenika drugog razreda, ipak smatra da je djeci mjesto u školi, a roditeljima na poslu.

“Apsolutni mi je prioritet da škola počne. Naravno mi roditelji se sad pitamo da li da kupujemo televizor ili školske torbe, ali nama je draže ovo drugo, i mi smo školsku torbu kupili prije dva dana, i nadam se da ćemo ju iskoristiti”, rekla je Andreja Šlopar iz Zagreba, prenosi RTL.

Gotovo tri tisuće roditelja okupljenih oko Inicijative “Sigurnost prije svega” od Ministarstva obrazovanja traži mogućnost izbora. Djeca koja bi učila od kuće imala bi na raspolaganju nekoliko modela online nastave, a jedan je tzv. obrnuta učionica. Učenici bi gradivo svladavali putem interneta, a u školi bi provodili svega dan ili dva tjedno i to kako bi nadogradili ili provjerili svoje znanje.

“U kojim slučajevima se može sat jako skratiti na 15 – 20 minuta tako da se mogu oformiti skupine učenika koje su mnogo manje i dakle na neki način epidemiološki mnogo sigurnije”, pojasnio je Miroslav Mađarić iz Inicijative “Sigurnost za sve”.

Radna skupina od 23 člana koju čine i epidemiolozi i prosvjetari sastat će se za dva dana. Na stolu će biti razna rješenja, no epidemiolozi će predložiti nastavu u školi za sve.

“Sad za one koji će eventualno biti u samoizolaciji, trebat će razmišljati kako organizirati školu na daljinu, ali nemamo alternativu dugoročnu pogotovo. Alternativa tipa zatvaranja može biti samo kratkoročna”, izjavila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Dvadesetak dana do početka nastave doista je krajnje vrijeme da se slika oko škole razbistri.

“Apeliram i na Ministarstvo obrazovanja da što prije donese konkretne odluke, a ne da se dovedemo u situaciju u kojoj tri dana pred početak nastave ne znamo kako će se to odvijati”, poručila je Šlopar.

Naravno da to zanima i Tina jer, želi li doista biti najbolji u školi, vrijeme je za pripremu.

Što nas čeka u novom ‘koronapaketu’?

Dnevno povećanje broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj otvara sve više pitanja o tome kad će biti poznate i kakve će biti epidemiološke mjere, kako bi se u očekivanim hladnijim danima dodatno smanjile mogućnosti širenja Covida-19. No, čini se da se za buduće odluke Stožera ipak čeka ona Ustavnog suda, koja bi trebala odgovoriti na pitanje jesu li izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti bile ustavne. Točnije, neki tvrde da su te izmjene omogućile Stožeru da donosi mjere koje zadiru u ustavna prava, što smatraju protuustavnim i traže decidirani odgovor Ustavnog suda.

Jutarnji list saznaje da, bude li Ustavni sud potvrdio legitimitet Stožera, uskoro bi uslijedile mjere kojima će se nastojati smanjiti šansa virusa. Među ostalim, predviđa se obvezno testiranje svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika koji rade u sustavu prije povratka na radno mjesto, bilo s godišnjeg ili s bolovanja. Isto se već provodi u nekim domovima za starije. Ta mjera postala bi obvezna za sve.

Sigurno je da će se u svim zatvorenim prostorima morati nositi maske, uključujući i na radnom mjestu, ako se radi u prostorima otvorenog tipa (nema kancelarija). Ograničit će se i broj osoba na svadbama, vjerojatno u početku na tridesetak, ali ako se pokaže da je ta vrsta okupljanja i dalje izvor zaraze, dogodit će se ono što trenutno vrijedi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a to znači u ”svadbenoj povorci” bit će samo mladenci i uža obitelj.

Morat će se ograničiti i okupljanja na javnim mjestima, što znači da oni koji žele organizirati neko događanje s većim brojem ljudi, to mogu samo tako da se proširi područje događanja. Primjerice, zagrebački advent morat će ”okupirati” više gradskog prostora ako bude želio dobiti dozvolu.

Mlađi manje prenose

Nova školska godina također će se detaljno organizirati. Čini se da postoji suglasje gotovo svih zemalja EU da djeca do deset godina trebaju ići na nastavu u škole, a ona starija mogu je pratiti putem interneta. Odluke o organizaciji nastave za predstojeću školsku godinu ovisit će i o kapacitetima škole, odnosno tamo gdje se nastava inače odvije samo u jednoj smjeni moguće je da se uvede i druga, kako bi u isto vrijeme i u školi i u razredu bilo što manje učenika.

Odluke o nastavi u školama za mlađe dobne skupine učenika temelje se i na nekim novim, upravo objavljenim studijama, prema kojima djeca mlađa od 10 godina nemaju sposobnost prenošenja koronavirusa kao odrasli, dakle manje su opasna za ukućane, piše Jutarnji list.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL