(VIDEO) Koronavirus: U Hrvatskoj 6 novozaraženih, ukupno 2213

Foto: fah

U Hrvatskoj je trenutno 6 novozaraženih koronavirusom, ukupno 2213.

U Zagrebu jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

U Zagrebu je nakon šest dana bez novooboljelih zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu gradski Stožer civilne zaštite.

“Radi se o bolesniku koji je u Njemačkoj imao simptome koronavirusa,no tamo je nakon 14 dana izolacije testiran, i bio je negativan. Nakon samoizolacije u Zagrebu bio je pozitivan na koronavirus”, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na konferenciji za novinare.

Dodao je da će se danas ponoviti test i vidjeti što dalje jer se radi o osobi koja je preko 30 dana u samoizolaciji.

Bandić: Mi smo zadnji koji ćemo raditi problem oko raspuštanja Sabora

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izvijestio je da je jutros održao sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem u vezi zakona o obnovi Zagreba, koji bi se sutra trebao naći na javnoj raspravi.

“Nadam se da je ugrađeno sve što smo mi predlagali kao sugestije”, kazao je dodavši da je jedini uvjet za podržavanje raspuštanja Sabora zastupnika iz Kluba stranke rada i solidarnosti donošenje kvalitetnog Zakona o obnovi.

“Mi smo zadnji koji ćemo raditi problem oko raspuštanja Sabora, što se tiče izbora oni nam uvijek odgovaraju”, poručio je Bandić.

Najavio je da će Grad sudjelovati u obnovi katedrale nakon potresa, jer ona nije samo vjerski simbol, nego je važna i za kulturni i turistički značaj Zagreba.

Dubrovačko-neretvanska županija s 1,7 milijuna kuna pomaže zdravstvene djelatnike

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je u srijedu 1,7 milijuna kuna vrijedne ugovore o sufinanciranju stanarina, specijalizacija i edukacija zdravstvenih djelatnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ugovori se odnosi na zdravstvene djelatnike u dubrovačkoj Općoj bolnici, zavodima za hitnu medicinu i javno zdravstvo te domovima zdravlja u Dubrovniku, Korčuli, Metkoviću i Pločama te u Domu zdravlja “Dr. Ante Franulović” u Veloj Luci.
Dobroslavić je istaknuo kako su ugovori dokaz nastojanja da se osiguraju što bolji uvjeti rada županijskih zdravstvenih ustanova, nevezano za pandemiju koronavirusa.
“Zdravstvo nam je važno, i te su nam obveze prioritet. Ne znamo kako će se proračun puniti, ali smo za zdravstvo osigurali 16,5 milijuna kuna, što je više nego proteklih godina. U okviru tih sredstava 2,5 milijuna kuna za radiološke uređaje u dubrovačkoj bolnici, 200 tisuća kuna za Dom zdravlja Korčulu, nabavljamo i nova vozila za hitnu pomoć i sanitetski prijevoz, a još smo izdvojili dva milijuna kuna za interventne potrebe zdravstvenih ustanova za vrijeme pandemije”, rekao je Dobroslavić.

Napomenuo je kako se provode i projekti iz EU fondova, ponajprije dva projekta dnevne bolnice u Metkoviću i Dubrovniku vrijedna 50 milijuna kuna, Objedinjeni hitni bolnički prijem dubrovačke bolnice vrijedan 25 milijuna kuna te četiri milijuna kuna vrijedan projekt zdravstvene zaštite na otocima.

“Ove godine smo povećali i broj stipendija za zdravstvo, a dodali smo još jedan razred u Medicinskoj školi u Dubrovniku”, dodao je Dobroslavić.
Dubrovačko-neretvanska županija s 480 tisuća kuna sufinancira stanarine zdravstvenih djelatnika dubrovačke bolnice, sa 192 tisuće kuna stanarine djelatnicima županijskog Zavoda za hitnu medicinu te s po 170 tisuća kuna specijalizaciju i edukaciju zdravstvenih djelatnika domova zdravlja u Dubrovniku, Metkoviću, Pločama, Korčuli i Vela Luci te u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

S. Brod: Stožer traži da županijska karantena ostane otvorena

Iako na području Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba, Županijski stožer u srijedu je Nacionalnom stožeru i Ravnateljstvu Civilne zaštite poslao zahtjev da županijska karantena ostane otvorena.

Kako je izvijestio Županijski stožer, zahtjev je poslan zbog pogoršane epidemiološke situacije na području te županije posljednjih nekoliko dana uzrokovane dolaskom većeg broja radnika iz Švedske. U karanteni su trenutačno dvije osobe koje su stigle iz Švedske i Njemačke, a čiji je smještaj i izolacija nužna zbog epidemioloških razloga.

Nakon pet uzastopnih dana s novooboljelim osobama od covida-19, svi nalazi testiranih osoba u posljednja 24 sata bili su negativni, ali tijekom dana očekuju se rezultati dijela briseva uzetih jučer.

Na području Brodsko-posavske županije ukupno je oboljelo 30 osoba, ozdravilo ih je 13, a jedna je umrla.

Tijekom jučerašnjeg dana, zbog ukidanja mjere samoizolacije, iz karantene je pušteno 15 osoba koje su se u njoj zatekle bez epidemioloških razloga – zbog prijelaza državne granice prije ukidanja mjere obvezne samoizolacije, izvijestio je Županijski stožer.

U posljednja 24 sata u 355 kontrola provođenja mjera za pokretanje gospodarskih aktivnosti lokalni stožeri civilne zaštite utvrdili su 11 nepravilnosti te su izdana upozorenja radi njihova uklanjanja.

Pokreću se, najavljeno je, i dodatne kontrole imenovanih županijskih timova u ustanovama socijalne skrbi i drugih pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi te dodatne kontrole provedbe projekata „Zaželi“ radi sigurnosti i zaštite i pružatelja i primatelja usluga.

Štićenica Doma za starije ‘Cvjetni dom’ u Šibeniku pozitivna na koronavirus

Jedna štićenica iz šibenskog Doma za starije i nemoćne osobe ‘Cvjetni dom’ pozitivna je na koronavirus, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Na današnji dan imamo jednu novooboljelu osobu od koronavirusa na području Šibensko-kninske županije. Riječ je o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe ‘Cvjetni dom’ Šibenik, a epidemiološki izvidi su u tijeku, navode iz Stožera.

S današnjim danom broj oboljelih u toj županiji popeo se na 91, a oporavljenih je i dalje 76.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split, od kojih su dva na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 27 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1776 uzoraka.
U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Na Braču dvoje novooboljelih, u Splitu medicinska sestra

Dvoje oboljelih Bračana i medicinska sestra iz Splita bilanca je novozaraženih stanovnika Splitsko-dalmatinske županije u kojoj je tijekom zadnja 24 sata testirano 233 osobe, doznaje se u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od ukupno 233 obrađena testa sa područja županije tri su novooboljele osobe i to dvije iz Supetra i jedna iz Splita. Od obrađena 233 testa njih 43 su sa Brača.

“Među novooboljelim osobama jedna je zdravstvena djelatnica, točnije medicinska sestra splitske bolnice koja se nalazi u samoizolaciji. U odnosu na jučerašnji dan još je 12 osoba izliječeno, te je do sada na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno ozdravilo 405 osoba”, ističe se u priopćenju Stožera.

Navode i kako su 43 osobe hospitalizirane, 103 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji, pet osoba je na respiratoru i to četiri iz Splitsko-dalmatinske županihje i jedna iz Šibensko-kninske županije, dok se sedam osoba nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 557 slučajeva zaraze koronavirusom.

U Istri drugi dan zaredom novi slučaj zaraze

Nakon što 23 dana nije bilo niti jedne oboljele osobe, Istra već drugi dan zaredom bilježi novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom protekla 24 sata ispitano je 85 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan na koronavirus.

„Riječ je o osobi iz samoizolacije koja je 2. svibnja došla zrakoplovom iz Frankfurta u Zagreb. U zrakoplovu su kasnije evidentirani putnici s pozitivnim nalazom na infekciju virusom SARS-CoV-2,“, rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

I jučer evidentirani slučaj zaraze koronavirusom također je bio putnik u istom zrakoplovu, a koji je u Istru preko Frankfurta i Zagreba doputovao iz Španjolske.

Trenutno je na ispitivanju 19 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus. Od početka panedemije koronavirusa to je 89 oboljela osoba u Istarskoj županiji.

Od koronavirusa se u splitskom KBC-u liječi još 12 štićenika Doma u Vukovarskoj

Zbog koronavirusa u KBC-u Split još se uvijek na liječenju nalazi 12 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, doznaje se od povjerenice toga doma Helene Bandalović.

Do danas se u dom, s liječenja u COVID bolnici, vratilo 39 korisnika od 68 hospitaliziranih zbog koronavirusa, dok ih je deset tamo bilo u samoizolaciji, kazala je za Hinu.

U samoizolaciji je bilo još 54 korisnika koji su bili smješteni u makarsku Bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Biokovka iz koje su se u dom vratili prije dva dana. Samoizolirani štićenici u Makarskoj dva su puta bili testirani i oba puta negativni.

“Tijekom proteklog razdoblja u domu smo na koronavirus testirali ukupno 293 korisnika, od čega je 225 njih bilo negativno, a 68 pozitivno. Zaposlenika je testirano 159 od čega je bilo njih 15 pozitivnih. Nažalost, do danas je u bolnici preminulo 18 korisnika”, kazala je Bandalović.

Domu otkazala samo jedna obitelj

Ugovor o smještaju u Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici do sada je raskinula tek jedna obitelj iz apartmana stambenog dijela.

Nakon prodora koronavirusa u dom tamo je ubrzo stigla kombinirana inspekcija dvaju ministarstava – Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te je utvrđeno da nema odgovornih za smrt štićenika. Ravnatelj doma Ivan Škaričić je tijekom inspekcijskog nadzora u domu bio u dvotjednoj samoizolaciji, a župan je zbog cijele situacije za povjerenicu doma postavio Helenu Bandalović.

Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici otvoren 1968. i najstariji je te je jedna od ukupno tri lokacije na kojima se nalazi ta javna ustanova u vlasništvu Županije splitsko-dalmatinske. Još su dva objekta – od 1989. godine na Zenti u Splitu i od 2017. godine u Starom Gradu na Hvaru. U svima se obavlja stacionarna zaštita starijih osoba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr