(VIDEO) Ministar Fuchs: ‘Škola počinje 7. rujna, a dotad će svi dobiti upute’

Foto: Snimka zaslona

Jutros se prvi put sastala Radna skupina za predlaganje mjera za početak nove školske i akademske godine, koju je imenovao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Nakon sastanka ministar je istaknuo kako se o obveznom nošenju maski u školama tek raspravlja. Najveći izazov za koji se radna skupina priprema je proboj virusa u škole, zbog čega će biti potrebna brza dijagnostika kako bi se razlikovao COVID-19 od drugih sezonskih respiratornih infekata.

Fuchs je između ostalog rekao da će, teoretski govoreći, morati pristupiti i tome da u izolaciju stavljaju čitav razred ili profesora, pri čemu si neće moći dozvoliti čekanje potvrde kroz 10 dana. Rekao je da će morati organizirati nastavu za one koji nisu Covid pozitivni i one koji nisu pa su zbog toga morali ostati kod kuće, javlja HRT:

Mjere za polazak u školu još uvijek se bruse, a finalne učenici i roditelji mogu očekivati do 31. kolovoza.

Namjera je da svi idu u škole i na fakultete, način je već napisan u preporukama koje postoje od svibnja ove godine i na tom tragu se nastavljaju i mjere i upute za jesen, kazala je koordinatorica radne skupine dr. Ivana Pavić Šimetin za Dnevnik u podne HTV-a.

Otkrila je naime da će se mjere na kojima radi skupina, odnosno upute za vrtiće i škole, nastaviti na dokumente koji već postoje. U to uključuju, kazala je, i 4. razred osnovne škole, kao i fakultete.

Razrađuju se međutim dodatno mjere i upute za učenike od petog razreda osnovne škole nadalje, kao i srednju školu, s obzirom na njihove specifičnosti. Razgovara se o transportu do škole, broju nastavnika, načinu na koji će odrađivati praktični rad.

Roditelje zanima i hoće li im djeca u školi morati nositi maske.

– Za učenike do 4. razreda osnovne škole smo i do sada bili na tragu da ne nose maske jer je od njih nemoguće očekivati da ih pravilno nose, a nepravilno korištenje maske može izazvati više štete nego koristi. Za fakultete smo i do sada imali napisano da se studentima preporučuje nošenje maske, i mi očekujemo upravo od naših studenata da budu ti koji će ovu naciju naučiti kako se nosi maska i da se maska mora nositi redovito u zatvorenom i javnom prostoru. Ostaje nam razmak između, od petog razreda i srednja škola. Oni imaju dovoljan razvojni kapacitet da bi mogli nositi maske, pitanje je s obzirom na buntovništvo te dobi, na koji način bi se u odnosu na to postavili, kazala je poručivši da će tu ipak još pričekati upute Svjetske zdravstvene organizacije te će pratiti situaciju u drugim zemljama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt