(VIDEO) Od brisa do rezultata u samo 15 minuta: ‘Osjetljivost novog testa je niska pa neće pronaći virus kod asimptomatskih osoba’

Foto: Snimka zaslona

Od brisa do rezultata u samo 15 minuta! U Hrvatsku je došao novi antigen test na koronavirus. Sve počinje uzimanjem brisa, zatim se on stavlja u otopinu i u njoj ostaje jednu minutu. Nakon toga stavlja se trakica i čeka se ukupno 10 minuta.

“Ovo je novi antigen test koji se sada uskoro pojavljuje na tržištu. On određuje prisutnost virusnog proteina. Radi se o nukleokapsidnom proteinu samog virusa. To je brzi test i njegova svrha je da u relativno malo vremena dobijemo odgovor ima li čovjek virus ili ne”, rekla je za RTL Tanja Bobetić-Vranić, ravnateljica Poliklinike za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku.

Nakon deset minuta došao je trenutak istine. Trakica je pokazala samo kontrolnu crtu. Test je negativan. Ova metoda slična je testu za trudnoću, kad bi se pojavila druga crtica to bi značilo pozitivan test na virus. Takav test trebao bi koštati od 250 do 350 kuna. Osjetljivost mu je niska pa neće pronaći virus kod asimptomatskih osoba.

“Svjetska zdravstvena organizacija je negdje 11. rujna ove godine izdala priopćenje u kojem kaže da ovaj novi test služi za dokazivanje virusnog proteina, ali samo kod onih osoba koje pokazuju određene simptome Covida-19”, rekla je Bobetić-Vranić.

Takav test bit će koristan u hitnim slučajevima, npr. kod prometnih nesreća kad je potrebno brzo doznati je li netko zaražen ili ne. No prije nego uđe u upotrebu mora proći provjeru.

“Mi provjeravamo test tako da prethodno poznate uzorke pozitivne i negativne testiramo s tim novim testom. Naravno, onda uspoređujemo rezultate. Može se raditi ponovna procjena, takozvana dvostruka provjera ili između dva laboratorija. “, rekla je Sunčanica Ljubin Sternak, voditeljica odjela za molekularnu mikrobiologiju NZJZ-a dr. Andrija Štampar.

Serološki test

“Serološki testovi nam upućuju je li se osoba srela u prošlosti s virusom i kreirala određeni imunosni odgovor. Dakle, antitijela nema, onda se niste niti sreli. Ovaj test je samo informacija jeste li se sreli s virusom, ali nipošto ne govori jeste li zaraženi”, kaže Bobetić Vranić.

Cijena ovog testa je 300 do 350 kuna, a kako postoji cijela lepeza seroloških testova, tako oni mogu koštati od 150 do 800 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr