Zašto žene imaju jače nuspojave nakon cijepljenja?

epa09184816 People receive a shot of COVID-19 vaccine at the Cologne Central Mosque in Cologne, Germany, 08 May 2021. Citizens of Cologne can receive a shot of AstraZeneca vaccine within the mosque premises without previous registration. EPA/SASCHA STEINBACH

S većim brojem osoba koje su primile cjepivo protiv COVID-19 bolesti primijećeno je da nuspojave nakon cijepljenja kod žena mogu biti značajno izraženije u odnosu na muški spol. Riječ je o jačim bolovima po mišićima, kostima, glavobolji, povišenoj tjelesnoj temperaturi i umoru, a njihovo povlačenje očekuje se u razdoblju od 48 sati.

Izvještaj američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) objavljen nakon što je potrošeno prvih 13,8 milijuna doza cjepiva među Amerikancima, govori da je među prijavama nuspojava veći broj bio zaprimljen od žena. Točnije, 79% nuspojava prijavile su žene iako je, od ukupnog broja potrošenih doza cjepiva 61% bilo dano ženama.

Žene općenito jače reagiraju na cjepiva

No, rezultati studije nisu iznenadili stručnjake za zarazne bolesti jer, ističu, i kod drugih cjepiva zapažaju jače reakcije kod žena. Zašto je tome tako, objasnio je i portal Healthline. Naime, stručnjaci smatraju da kod žena, posebice onih u premenopauzi, razine estrogena pomažu u aktivaciji imunološkog odgovora na bolesti, pa tako i na cjepiva. S druge strane, muškarci imaju više testosterona, hormona koji može donekle ugušiti ili usporiti taj odgovor, piše Adiva.

Pojednostavljeno objašnjeno, žene općenito imaju jači odgovor na cjepiva jer su njihova tijela brža i jača kada je riječ o aktiviranju onoga što se u tijelo unosi cjepivom.

„Infektivne bolesti se općenito uvijek vrte oko imunološkog odgovora, a ne oko uzročnika“, rekao je dr. Larry Schlesinger, predsjednik te glavni izvršni direktor Teksaškog instituta za biomedicinska istraživanja u San Antoniju. „Kod žena postoji bujan i snažniji odgovor [na mnoga cjepiva]”, rekao je za Healthline. U prošlosti je, dodaje, jači odgovor žena bio viđen i proučavan u cjepivima protiv žute groznice, DPT-a, gripe i drugih bolesti.

Schlesinger je objasnio da estrogen potiče tijelo na proizvodnju više „ubojitih“ T-stanica koje nas štite, a to se događa pri cijepljenju. Stoga se može i očekivati brži te jači odgovor kod mnogih žena.

Naravno, znanstvenicima predstavlja izazov podijeliti ovu informaciju jer može dovesti do izbjegavanja cijepljenja protiv COVID-a.

Dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti i profesor na odjelu zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt u Tennesseeju, rekao je za Healthline da su snažne reakcije žena na cjepiva „nedovoljno proučavan fenomen“ koji se primjećuje godinama.

No svakako poziva žene da shvate kako jači odgovor i privremeni simptomi nisu razlog za odbijanje cjepiva jer je COVID-19 ozbiljna bolest koja može imati teške posljedice, kako za žene, tako i za muškarce. A nuspojave cjepiva ipak su prolazne te uglavnom nestaju nakon 24 sata, kaže dr. Schaffner.

*O ovoj temi ne postoji jedinstveno mišljenje u znanstvenoj zajednici, stoga Narod.hr prenosi i stručnjake koji iznose drugačije mišljenje i stajališta koja možda odudaraju od glavne struje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/adiva