​ 24. rujna 1883. rođen Franklin Mars – osnivač čokoladnog carstva Mars

Na današnji dan, 24. rujna 1883. ,rođen je Franklin Mars. Njegovi slatkiši Bounty, Twix, Mars, Snickers i Milky Way, žvakače gume Orbit, Hubba Bubba, Juicy Fruit i Winterfresh, sladoled Dove te bomboni M&M’s i Skittles samo su dio proizvoda čokoladnog carstva Mars. Obitelj Mars bila je najbogatija američka obitelj sve do 1988. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 24. rujna 1883. rođen je Franklin Clarence Mars, osnivač kompanije Mars, poznate po brojnim čokoladnim proizvodima i slatkišima. Kompanija Mars danas je svjetski div u proizvodnji čokolade i slatkiša. Samo nabrajanje njenih marki uzima vremena. Naime, kompanija Mars proizvodi: čokoladice Bounty, Twix, Mars, Snickers i Milky Way, žvakače gume Orbit, Hubba Bubba, Juicy Fruit i Winterfresh, sladoled Dove te bombone M&M’s i Skittles. Osim toga, vlasnici su marki Uncle Ben’s (riža, umaci) i Dolmio.

Njihovi proizvodi za kućne ljubimce obuhvaćaju Whiskas, Pedigree, Cesar, Chappi i Royal Canin.

Zapravo, obitelj Mars bila je najbogatija američka obitelj sve do 1988. godine, kad su ih prestigli Waltoni iz Wal-Marta. Danas je kompanija Mars treća najveća američka tvrtka koja je u potpuno privatnom vlasništvu (za razliku od dioničkih društava). Naime, kompanija Mars je i danas u 100% vlasništvu obitelji Mars.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivač obiteljskog bogatstva, spomenuti Franklin Clarence Mars, rođen je na današnji dan davne 1883. u gradiću Hancocku u američkoj saveznoj državi Minnesoti. Već s 19 godina je počeo prodavati slatkiše od melase, a zatim je pokrenuo proizvodnju čokoladnih pločica. Ogroman uspjeh doživio je kad je 1923. prema ideji svoga sina napravio čokoladicu Milky Way. Bila je to prva punjena čokoladna pločica u širokoj prodaji i doživjela je trijumf. Prodaje se s uspjehom još i danas, premda je već stara oko 90 godina. Godine 1930. Mars je uveo i Snickers, čokoladicu s kikirikijem, nazvanu po omiljenom konju u vlasništvu obitelji Mars.

Kad se obogatio, Franklin C. Mars kupio je veliku farmu u Tennesseeju i nazvao ju je Milky Way Farm. Farma je imala 2800 jutara (oko 1100 hektara) i na njoj su uzgajani trkači konji i stoka. U vrijeme depresije 1930-ih godina farma je zapošljavala mnogo radnika iz okolice. Franklin C. Mars bio je navodno dobar i velikodušan gazda, poznat i po tome što je dijelio radnicima na farmi besplatne čokoladice, kao i druge oblike pomoći (pozajmice i dr.) Umro je prerano, s 50 godina života, a čokoladno carstvo su naslijedili njegovi potomci, koji ga drže i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.