1. listopada 1938. – Njemačka okupacija Sudeta, dijela Čehoslovačke

Foto: Bundesarchiv, Bild 146-1970-005-28 / CC-BY-SA 3.0

Njemačka armija ušla je u Čehoslovačku i okupirala Sudete nakon Münchenskog sporazuma Njemačke sa Velikom Britanijom i Francuskom.

Dogodilo se to na današnji dan 1938.

Hitlerov grabež počeo je 12. ožujka 1938. kada je pripojio Austriju Njemačkoj (Anschluss) i trijumfalno umarširao u Beč.

Sljedeći korak je bio izazivanje krize oko Sudeta, oblasti većinski nastanjene Nijemcima u Čehoslovačkoj. Na Münchenskim pregovorima u rujnu, Britanija i Francuska su popustili njegovim zahtjevima, a rat je izbjegnut na štetu Čehoslovačke, te su Sudeti su pripali Njemačkoj.

Kao rezultat tih događaja, Hitler je izabran za Osobu godine (Man of the year) 1938. u Time magazinu.

Hitler zatim je naredio invaziju na Čehoslovačku 10. ožujka 1939. i istovremeno zatražio od Poljske da vrati teritoriju oduzetu Njemačkoj u Versailleu. Europske sile su se protivile, ali bile nemoćne da formiraju zajednički stav sa Sovjetskim savezom. Hitler se u međuvremenu dogovorio sa Staljinom sklopivši tajni pakt sa Rusima 23. kolovoza 1939. (Molotov-Ribbentrop).

Dana 1. rujna 1939. Njemačka je napala Poljsku. Velika Britanija i Francuska su proglasile rat sa Njemačkom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr