1. listopada 1942. Edvard Kardelj i Simo Dubajić – Pobijte svećenike, časnike, intelektualce, bogatije seljake i njihovu djecu…

Bleiburg, 11.05.2019. - U tijeku su pripreme za komemoraciju na Bleiburškom polju koja æe se održati u subotu, 18. svibnja. Na fotografiji spomenik. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Dana 1. listopada 1942. Edvard Kardelj upućuje pismo u kojem između ostalog naređuje da se pobiju svećenici, časnici, intelektualci, bogatiji seljaci i njihova djeca…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni kojima nije dana nikakva mogućnost da se čuje njihova riječ, uzdah, jauk ili molitva, nakon 74 godine govore jasno i glasno. Njihove su riječi za mnoge još uvijek bolne, ali za neke druge ubojito precizne i optužujuće. Odjekuju riječi žrtava Bleiburga i Križnog puta o hrvatskoj prošlosti, ali i hrvatskoj sadašnjosti. Za najveću tragediju hrvatskoga naroda u novijoj povijesti odgovorni su Josip Broz, Aleksandar Ranković, Kosta Nađ, Peko DapčevićMilan Basta i stotine drugih znanih i neznanih operativaca, piše rogotin.hr

Među njima posebno treba izdvojiti dvojicu: to su Edvard Kardelj i Simo Dubajić.

Dubajić Simo, Srbin iz Hrvatske, 21-godišnji major po zlu poznate 11. dalmatinske brigade, bio je zadužen za preuzimanje i nadzor isporučenih izbjeglica na jugoslavenskoj strani. Kod pregovora u Klagenfurtu u Područnoj bolesničkoj blagajni on je bio predstavnik 4. jugoslavenske armije. U ulozi štabskog oficira 26. divizije 4. jugoslavenske armije on je, prema zapisniku pregovora, 20. svibnja preuzeo izbjeglice; dokument o dogovorenom prihvatu izbjeglica nosi potpis majora Dubajića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slikovni rezultat za simo dubajić uvijek protiv hrvatske

Photo: printscreen

„Daljnjih 10 tisuća hrvatskih zarobljenika uključujući civile, koji se s njima nalaze kod vas, bit će evakuirano 4. Jugoslavenskoj armiji u Rosenbachu, kako je to bilo direktno dogovoreno s majorom Dubajićem. Na taj način ukupni broj iznosi 13 tisuća“. („Bleiburška i Vetrinjska tragedija“, dr. Florian Thomas Rulitz).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnji transport i masovna ubojstva izbjeglica izvršile su komunističke elitne jedinice, jedinice za posebne namjene i političke jedinice jugoslavenske armije OZNA i KNOJ (Korpus narodne obrane Jugoslavije). U svojim vlastitim publikacijama neki od aktera sami su priznali svoju odgovornost.

Major Dubajić („Život, greh i kajanje – Mojih 13 hiljada ustaša“) priznaje da je kao zaslijepljeni komunist bio suodgovoran za odvođenje do masovnih stratišta u Jugoslaviju i za masovna ubojstva u Kočevskom Rogu, koja su mu bila zapovjeđena od OZN-e. Priznaje, također, da tada kao komunist nije imao nimalo samilosti, jer su to za njega bili okrutni narodni neprijatelji koje je trebalo uništiti, pa u svojoj knjizi opisuje strijeljanja u Kočevskom Rogu: „Zarobljenici su bili vezani za zglobove ruke, po dvojica jedan za drugoga i onda teretnim autom odvezeni u jednu borovu šumu. Nakon polusatne vožnje bili su postavljeni uz rub jedne prirodne krške jame, gdje su im pucali u vratove i njihova tijela bacali u jamu. Likvidatori su često bacali ručne bombe za njima u jamu“.

Taj jugoslavenski major prisjetio se kako je za jednu od likvidacija, tadašnja komesarka Milka Planinc osobno izabrala 90 najpovjerljivijih komunista za likvidaciju, a da se on, jer je bio totalno pijan, ne može sjetiti je li upravo od njega došla naredba da se u jame za pobijenima baci eksploziv kako netko iz njih ne bi izišao živ. Dubajić piše da je dobio zapovijed kako u Kočevskom Rogu mora pogubiti više od 30 tisuća „domaćih izdajnika“. Zapovijed je, kako ističe, dobio od komunističkog državnog vrha Jugoslavije, od šefa OZN-e za područje Slovenije, general majora Ivana Mačeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ivan Maček „Matija“ imao je sestru Pepicu, rezervnu potpukovnicu koja se udala za Edvarda Kardelja. Upravo je Kardelj, u brojnim dokumentima koje je potpisivao otkrivao pravi karakter „oslobodilaca“. Neke dokumente smo već objavili, a danas ćemo, iz njegove bogate kolekcije, izdvojiti još dva. Jedan datira od 1. listopada 1942. godine i upućen je upravo drugu Ivanu Mačeku:

„Nemilosrdno uništavajte Bijelu gardu! Ne oklijevajte i nemojte popuštati! Naročito neka udarci budu na početku takvi, da osjete našu moć… Postrijeljajte sve svećenike u postrojbama! Isto tako oficire, intelektualce itd., te prije svega kulake i njihove sinove“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(AS 1, Fond 7, Zbirka 129 „Belo gardo uničujte neusmiljeno).

Edvard Kardelj, pripadnik najužeg kruga partijske elite Komunističke partije, partizanski krvolok posebice omiljen u Pločama, ostavio je neizbrisiv trag i u tragediji hrvatskoga naroda 1945. Donosimo dokument s njegovim potpisom od 26 lipnja 1945. Kardelj ga je uputio Borisu Kidriču i proziva ga za presporo čišćenje:

„Najkasnije u roku tri tjedna bit će raspušteni sudovi nacionalne časti, a vojni će sudovi suditi samo vojnim osobama, sve ostalo preuzet će redoviti sudovi.
Bit će proglašena nova amnestija. Stoga nemate nikakvoga razloga da budete spori u čišćenju kao do sada“.

Originalni dokument na slovenskom jeziku možete pogledati ovdje 

Broj ubijenih svećenika u Sloveniji od strane komunista i partizana iznosi 220 u što su uključeni i mučenici iz doba Drugog svjetskog rata, kao i mučenici iz doba komunizma – kako navodi Antun Pust u Palmama mučeništva (1995.).

Kardelj i Tito – dva zločinca:

Slikovni rezultat za kardelj tito

Photo: screenshot

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.