1. listopada 1991. Napad na Dubrovnik – iz Srbije i Trebinja i danas stižu laži da su žrtve ‘ugroženi Srbi’!

Foto: Snimka zaslona

Opsada Dubrovnika bila je tragična situacija u kojoj se grad našao u listopadu 1991. godine. Prije toga JNA, četnici i dobrovoljci iz Crne Gore su do temelja spalili i uništili sva hrvatska sela od Pelješca do granice s Crnom Gorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi još veći šok: danas se u Srbiji i zloglasnom Trebinju ‘pjevaju’ iste pjesme kao 1991. godine lažima da su žrtve napada na Dubrovnik bili – ‘ugroženi Srbi’ iz Dubrovnika i Trebinja.

Parlamentarci Srbije i danas tvrde da su Dubrovčani ‘etnički očistili Srbe iz grada’

„Hrvatski paravojnici su stari grad koristili kao obrambene zidine, a hotele i bolnice kao vojne objekte za artiljerijske napade na JNA znajući kako će JNA odgovoriti na vatru braneći živote svojih ljudi“, rekao je Miodrag Linta o agresiji na Dubrovnik. Ove riječi nisu izrečene 1991. godine, već 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Midrag Linta nije bilo tko nego značajan član Parlamenta Srbije, predsjednik odbora za dijasporu i Srbe u regiji.

Štoviše, u svom je sramotnom dopisu Linta išao i korak dalje te je naveo kako se u Dubrovniku 1991. događalo ‘etničko čišćenje Srba’, a svoj je dopis počeo dezinformacijama o tome kako su hrvatske paravojne jedinice 15. kolovoza prve napale bazu JNA u Kotorskom zaljevu i bile poražene, piše dubrovacki.rtl.hr

U svom dopisu Linta je istaknuo kako je reporter Washington Posta iz Dubrovnika naveo kako je ‘Dubrovnik pretrpio neznatna oštećenja’ i kako je izbrojao svega 15 gelera. Podsjetimo, prema dostupnim podacima, brojnim fotografijama i videozapisima koje to svjedoče, a nažalost, i gorkim sjećanjima koja brojni Dubrovčani imaju na ratna zbivanja, u jednom dvanaestosatnom napadu na povijesnu jezgru, uništeno je oko 30 posto objekata, kao i spomenika nulte kategorije. Uništeno je preko 2 tisuće kuća, većinom su bile zapaljene i opljačkane, a preko 7 500 stanovnika je ostalo bez svojih domova. No, najtragičnije od svega jest to što je tijekom agresije na Dubrovnik svoje živote izgubilo preko 180 branitelja i preko 90 civila, a ranjeno je više od 1 500 osoba. U logorima je zatečeno preko 400 osoba, a bilo je više od 33 tisuće prognanih i izbjeglih. Ovakva izjava svakako je uvreda za obitelji svih stradalnika Domovinskog rata s krajnjeg juga Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Miodrag Linta je otprije poznat po svojim sramotnim izjavama te je tako Domovinski rat u Hrvatskoj nazvao ‘udruženim zločinačkim pothvatom’, premda su takvi navodi u pravomoćnoj presudi generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku srušeni i pred Haškim sudom još 2012. godine.

 

Vjerovali ili ne: u Trebinju obilježavaju agresiju iz Dubrovnika na Srbe!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, dana 01. listopada 2018. godine službene trebinjske vlasti obilježile su, kako oni to u duhu Dobrice Ćosića, kažu ”27. godina od hrvatske agresije na opštinu Trebinje”.

Prestrašno.

Sramotno.

Autori obilježavanja jednog takvog čina nadišli su i svog učitelja, ‘oca laži’ Dobricu Ćosića, piše hsp.hr Znamo da zvuči nevjerojatno, ali tko ne vjeruje, neka dobro protrlja oči i klikne na ovaj link:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježeno 27 godina od hrvatske agresije na općinu Trebinje

Radi se o potpunom izvrtanju povijesnih činjenica, do sada neviđenih. Jedan grad koji je bio mjesecima u okruženju srpskih snaga, bombardiran i napadan, sada se proglašava – agresorom. Područje koje je okupirano od Boke Kotorske do Pelješca iznosi više od 140 kilometara obale, a na tom području živjelo je isključivo hrvatsko stanovništvo. Sve je bilo spaljeno, uništeno, pobijeno i prognano.

Spominje se u vijestima o tome događaju kako su službene vlasti Trebinja to obilježile, odale  počast poginulima  i najavile  održavanje “historijskog časa” za svu školsku djecu na  području općine Trebinje. Dakle,  sinkronizirano će raditi na  daljnjem  prenošenju  laži i neistina na mlađe generacije, trovati  njihov um  i pripremati za neki novi juriš na hrvatski Dubrovnik.

Umjesto da  djecu uče što je i kako je stvarno bilo. Umjesto da prođu svoju katarzu i   nastave normalan život,  svjesni činjenice koliko su zla nanijeli  Dubrovniku i cijelom jugu Hrvatske, Srbi iz istočne Hercegovine nastavljuju po starom. Umjesto da  se ispričaju svakom Dubrovčaninu i svakom kamenu koji su razbili i uništili, ispričaju za sve poginule ranjene, protjerane, uništene objekte svjetskog značaja, oni pričaju o – “agresiji na Trebinje”!

„Srbe je toliko puta u povijesti spašavala laž…“, napisao je Dobrica Ćosić, prozvan ‘otac srpske nacije’, u svojim Deobama 1961. godine.

Za srpsku politiku nije čudno ništa, dapače uvjereni smo da su Srbi zaista uvjereni da su branitelji Dubrovnika izvršili agresiju na – Trebinje.

Jedino je problem što u konstelaciji takvih odnosa čini i kako djeluje hrvatska politika i je li uopće svjesna koje su dimenzije specijalno-propagandnog rata iz Srbije, i na kojim sve ‘soft razinama’, puno profinjenijim od ovih laži minhausenovskog tipa.

Opsada Dubrovnika – težak geografski položaj doveo grad u okruženje

Sama opsada Dubrovnika i okolice počela je 1. listopada 1991. Grad je doveden u okruženje, a sva hrvatska mjesta u okolici spaljena i uništena. Brojni branitelji i civili završili su u logorima u istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori. JNA i četnici su bombardirali čak i užu gradsku jezgru što je izazvalo reakciju svijeta, pa je napad na Dubrovnik mnogo pomogao pravoj percepciji rata u Hrvatskoj.

Geografski položaj Dubrovnika koji je kopnenim putem bio odsječen od ostatka hrvatskog teritorija, a imao samo uzak pojas hrvatskog zaleđa do granice sa BiH bio je vrlo težak, te veliki broj Srba koji je živio u ovbližnjoj istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori. Jedina olakšavajuća okolnost bila je što JNA nije imala vojarne u samom gradu, kao u drugim hrvatskim gradovima, jer je bio na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Branitelji Dubrovnika su bili naoružani lakim pješačkim oružjem, između ostalog i lovačkim puškama, te svega 7 minobacača 82 mm, 2 minobacača 120 mm i dva topa ZIS 76 mm. Na drugoj strani grad i okolicu napadali su pripadnici tri korpusa (titogradski, užički i mostarski), brigada iz Trebinja, te četnički dragovoljci. Srbi i Crnogorci napadali su Dubrovnik sa gotovo 30.000 vojnika, 100 tenkova, 50 transportera, 120 topova itd.

Grad je izdržao u okruženju do svibnja 1992. kada ga Hrvatska vojska deblokira i oslobađa uz radost cijelog hrvatskog puka.

Tijekom svibnja 1992. već stasala Hrvatska vojska na čelu sa legendarnim zapovjednikom Jankom Bobetkom poduzela je veliku vojnu ofenzivu deblokade Dubrovnika i oslobođenja hrvatskog juga.

Prizori spaljenih hrvatskih sela dubrovačkog juga na putu prema gradu i opkoljeni grad bili su toliki motiv hrvatskim vojnicima da je srpska vojska bila – doslovno pometena.

Razaranje Dubrovnika i HOS na prvoj liniji obrane grada

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.