1. veljače sveti Sever – biskupa Ravene na svetom glasu

Foto: www.commons.wikimedia.org

Štovanje Svetog Severa prisutno je kroz peto i šesto stoljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Sever je rodom iz Ravene. Bio je obrtnik tkalac, oženjen sa Vincerntijom,  a s njom je imao kćerku Inocentiju. Kada je u Raveni umro biskup održan je skup za izbor novog biskupa. Zatekao se tamo i običan čovjek, pobožni čovjek, tkalac Sever. Na njegovu je glavu, prema legendi, tri puta  sletio golub, a to je shvaćeno kao Božji znak.

Izabran je za biskupa Ravene, a godine 343. sudjelovao je na sinodi u Sardici (Sofiji, Bugarskoj) na kojoj su biskupi zapadnih zemalja utvrdili istobitnost Boga Oca i Sina, što je značilo da je i Sin, Gospodin Isus Krist, iste božanske naravi kao i Otac nebeski.

Umro je u Raveni 1. veljače 345. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štovanje svetog Severa prisutno je kroz peto i šesto stoljeće.

Tako se njegov lik nalazi na apsidi crkve Svetog Apolinara u Raveni. Na svetkovinu Duhova 582.  Ivan Rimski je posvetio baziliku u čast Svetog Severa u Raveni. Erfurtske benediktinke dobile su kosti Svetog Severa 836. i pohranile u crkvi Svetpg severa pokraj katedrale Svete Marije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravenna collage.jpg

Photo: sr.wikipedia.org

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.