10. lipnja 1840. – U Zagrebu održana prva kazališna predstava na hrvatskom jeziku ‘Juran i Sofija ili Turci kod Siska’

Na današnji dan 10. lipnja 1840. u Zagrebu je održana prva kazališna predstava na hrvatskoma jeziku „Juran i Sofija ili Turci kod Siska“. Predstavu je izvela zagrebačka družina „Domorodno teatralno društvo“.

Prvo je dramsko djelo, junačku igru Juran i Sofija ili Turci kod Siska (1839.), Ivan Kukuljević napisao na njemačkom, a nakon prijevoda na štokavsko narječje (s Babukićevom redakturom) premijerno je na hrvatskoma jeziku izvedena 1840. u Zagrebu – kao prva novija hrvatska drama izvedena na profesionalnoj pozornici na narodnom jeziku.

Potaknut uspjehom, prema djelima A. von Kotzebuea napisao je drame Stjepko Šubić (1841.) i Poraz Mongola (Različita djela, 1844.), prema Byronu Gusara (Različita djela, 1844.), a prema Mažuranićevoj Smrti Smail-age Čengića dramu Poturica (1867.), u kojoj poziva na vjersku pomirbu balkanskih naroda.

Ivan Kukuljević bio je jedan od vođa hrvatskog ilirskog pokreta.

Izvorni digitalni prijepis „Jurana i Sofije“ iz arhiva Digitalizirane baštine možete pogledati ovdje.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Suradnik13