14. veljače 1949. Thomas Crowley Irac – Zavolio sam Hrvatsku kao svoju domovinu i spreman sam umrijeti za nju!

Foto: snimka zaslona

“Došao sam u Hrvatsku na početku rata i imam veliku želju ostati u Hrvatskoj do konačnog oslobođenja njenog cjelokupnog teritorija, ali i poslije. Hrvatsku smatram svojom domovinom, spreman sam i svoj život dati za nju. Ako Bog da, pa da završetak rata dočekam živ i zdrav, ostat ću živjeti u Hrvatskoj…”, rekao je  hrabri i jedinstveni vojnik, legenda Domovinskog rata, Thomas Crowley Irac pred samu smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je dolazio nije znao gotovo ništa o našem hrvatskom narodu, ali je toliko zavolio Hrvatsku da se smatrao Hrvatom.

 

Mladi torcidaši u Splitu napravili prekrasan mural u spomen “Hrabrog srca”:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: fah

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljevičari su uništili mural junaku (natpisi NOB), a mladi Splićani su ga obnovili:

Slikovni rezultat za crowley mural

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irac Thomas Crowley, rođen na današnji dan 1949., a poginuo 1995. godine, došao je u Hrvatsku na početku rata, nakon što je vidio kako tenk JNA u Osijeku gazi crvenog fiću. Želio je ostati živjeti u njoj, ali nije dočekao da je vidi oslobođenu, poginuo je u zadnjim mjesecima rata.

Posmrtno je odlikovan visokim državnim odličjem za junaštvo.

Nakon dolaska u Zagreb u kolovozu 1991. pristupio je HOS-u i otišao na prvi teren u Novsku. Dva mjeseca poslije, ratni ga je put odveo u Split gdje je s 9. bojnom “Rafael vitez Boban” krenuo na drniško bojište. Već u prvim bitkama suborci su shvatili kako je zaradio nadimak Hrabro srce.

Bio je iskusan vojnik, poznavatelj cjelokupne vojne strategije, fenomen, mozak  postrojbe HOS-a, ali prije svega jako dobar čovjek, volio je djecu, obožavao ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije znao ništa o našem hrvatskom narodu, ali je toliko zavolio Hrvatsku u tih pet godina da se smatrao Hrvatom, a HOS-ovci su ga zvali Tomislav Kraulić.

Irski dragovoljac bio je, svjedoče suborci, moralna vertikala u paklu rata. Palež i pljačka ispred Toma se nisu smjeli spomenuti, a zarobljene vojnike tretirao je časno. Neprijatelja nikad nije podcjenjivao pa bi već po zvuku svake ispaljene granate znao je li ju lansirao amater ili profesionalac, je li snajperski hitac ispalio pripadnik ruske, niške ili legionarske škole.

Rječitije su o njemu pričala njegova ratna junaštva. Priča o Thomasovoj Škabrnji, koju je sa 60 ljudi držao 45 dana u potpunom okruženju, o tenku koji je oteo u neprijateljskoj pozadini, ali i priča o ponajboljem stručnjaku za minska polja.

Poginuo je upravo na današnji dan 1995. na južnom bojištu.

“Došao sam u Hrvatsku na početku rata i imam veliku želju ostati u Hrvatskoj do konačnog oslobođenja njenog cjelokupnog teritorija, ali i poslije. Hrvatsku smatram svojom domovinom, spreman sam i svoj život dati za nju. Ako Bog da, pa da završetak rata dočekam živ i zdrav, ostat ću živjeti u Hrvatskoj…”, rekao je pred samu smrt.

 

U čast Thomasa Crowleya Irca, hrvatskog domoljuba i mučenika: “Rođen kao Irac, poginuo kao Hrvat!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.