10. listopada 1991. Željko Delić ‘Švico’ – smrt junaka Sajmišta bila je nenadoknadiva….

Foto: Facebook 56.Samostalna Bojna HV Kutina

Željko Delić “Švico”, vukovarski junak i prvi HOS-ovac koje je poginuo na Sajmištu dana 10. listopada 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografija 56.Samostalna Bojna HV Kutina.

Kada bi krenuo napad neprijatelja (četnika i tzv. JNA) HOS-ovci nisu mogli znati sa sigurnošću kakvo je stanje na punktovima lijevo i desno od njih, jer se za provjeru nije imalo vremena. Zato bi se događalo da bi pješadija znala negdje probiti liniju i prići im s boka, a da to oni nisu znali.

Tako je na današnji dan prije 28 godina poginuo Švico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metak (snajperski) ga je pogodio u glavu, nakon što su im četnici prišli sa strane, s boka, gdje ih nisu očekivali jer je trebao biti branjen. Napad četnika-JNA je i tada odbijen, ali je nažalost poginuo Švico, što je bio veliki i nenadoknadiv gubitak za dragovoljce HOS-a u Vukovaru.

Švico je bio pravi hrvatski ratnik, ali i odličan imitator Albanaca, tako da je srpsko-četnička banda uistinu mislila da je riječ o Albancu. On bi uzeo motorolu, i zatim bi četnicima psovao majku četničku, da ih j*** Slobo i Šešelj, i ostali njihovi zločinci, da ovo neće nikad biti Srbija nego prije Albanija, i tako do u nedogled. Njegovi suborci bi se na to smijali, a četnici bi gubili živce, piše Facebook 56. samostalne bojne Kutina

Počivao u miru Božjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesma i kadrovi iz Vukovara u čast prvog poginulo HOS-ovca Švice na Sajmištu uz pjesmu Miroslava Škore “Domovina”:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.