10. prosinca Gospa Loretska – papa Ivan XXIII. isprosio blagoslov II. vatikanskom saboru

Gospa Loretska
vjeraidjela.com

Među velika marijanska svetišta spada i ono u talijanskom gradiću Loretu (provincija Ancona, Marche). Svetište u Loretu još i danas godišnje posjeti preko milijun hodočasnika. Njega su pohodili i mnogi sveci kao sv. Brigita, sv. Ivan Kapistran, sv. Karlo Boromejski, sv. Franjo Ksaverski, sv. Alfonz Liguori i sv. Mala Terezija. Svetište Loretske Gospe pohodio je 4. listopada 1962., tjedan dana prije početka II. vatikanskog sabora, i papa Ivan XXIII. da bi isprosio blagoslov saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je nastalo loretsko svetište?

U pobožnom vjerničkom puku postoji predaja kako su nazaretsku kućicu Svete obitelji, u kojoj se Marija rodila, odrasla i primila anđelovo navještenje i u kojoj je Isus proveo djetinjstvo, anđeli prenijeli 10. svibnja 1291. na Trsat, gdje se i danas nalazi glasovito svetište Majke Božje od Milosti. Prema predaji, anđeli su tri godine kasnije, na današnji dan, 10. prosinca 1294., prenijeli svetu kućicu preko Jadrana u Loreto kod Ancone. Tamo je sagrađena bazilika i razvilo se veliko marijansko svetište, u kojem su se proteklih stoljeća dogodila mnoga čudesa ozdravljenja i obraćenja.

Mjesto je, prema predaji, dobilo ime ili po lovorovim šumama ili po vlasnici zemljišta Laureti. U loretskom svetištu nastale su i glasovite Lauretanske litanije koje su uz krunicu najpoznatija marijanska molitva. Papa Benedikt XV. proglasio je 1920. Loretsku Gospu zaštitnicom zrakoplovaca, a štuju je piloti, zrakoplovne posade, zračne snage, letači, graditelji, konstruktori i mnoge biskupije, naselja, župe, crkve i kapele širom svijeta i hrvatskih krajeva (Kuna Pelješka, Arbanasi kod Zadra, Primošten).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.