10. siječnja papa sveti Agaton – veliki Grk na čelu crkve

Foto: Wikimedia/pravoslavie.ru

Danas slavimo svetoga Agatona, papu, rimskoga biskupa od 678. do 681. Rođen na Siciliji oko 577., Grk, sin pobožnih i bogatih roditelja, kao mladić bio je oženjen i uspješan poslovni čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je postao benediktinski redovnik u samostanu svetog Hermesa u Palermu na Siciliji.

Oko 679., prema podacima Konstantina Porfirogeneta u djelu „O upravljanju imperijem“, papa Agaton sklopio je ugovor s Hrvatima o nenapadanju na susjedne narode. Na sinodi u Rimu, 680., i u svojoj poslanici caru Konstantinu IV. u Carigradu, osudio je monoteletsku herezu, prema kojoj Krist ima dvije prirode, Božju i čovječju, ali samo jednu volju i djelovanje.

Šestim ekumenskim saborom u Carigradu, 680., predsjedali su papini legati i na njemu je velikom većinom prihvaćena Agatonova poslanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znatno je pridonio zbližavanju istočne i zapadne Crkve. Uspješno je sudjelovao i u razgraničenju engleskih biskupija.

Preminuo je na današnji dan, 19. siječnja 681. u Rimu (po nekim izvorima u 104. godini života). Ugodan i milosrdan dobrotvor, omiljen među svećenstvom i pukom, bio je glasovit po svojim čudesima pa je prozvan „čudotvorcem“ („Thaumaturgus“).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.