10. srpnja 1940. Velika Britanija – kako je započela najveća zračna bitka u povijesti?

Foto: wikipedia

Dana 10. srpnja 1940. uzima se kao početak najvećeg zračnog ofenzivnog pothvata u povijesti, tzv. „Bitke za Britaniju“. Bio je to pokušaj nacističke Njemačke da osvoji Veliku Britaniju, nakon što je Hitler već uspio zavladati velikim dijelom Europe: već su bile osvojene su Poljska, Francuska, Danska i Norveška.

Međutim, uspjeh u osvajanju uvelike se temeljio na brzo pokretnim oklopnim jedinicama na kopnu (tzv. Blitzkrieg). Osvajanje Britanije kao otoka predstavljalo je drugačiji problem. Zanimljivo je da se Hitler do zadnjeg trenutka nadao da će izbjeći rat s Britancima i da će s njima postići sporazum o svojevrsnoj podjeli interesa.

Naime, Hitler je radije htio napasti SSSR, a ne lomiti zube na Britaniji, zaštićenoj svojim otočnim položajem. Ipak, s premijerom Churchillom nije se dalo pregovarati, pa je Njemačka na kraju bila prisiljena na rat s Ujedinjenim Kraljevstvom. Budući da Hitler još nije imao strategiju o tome kako prevesti trupe na Englesku obalu, rat je počeo u zraku. Za to je na Njemačkoj strani bila zadužena Luftwaffe, na čelu s Hermannom Göringom, kojem je Hitler 9 dana kasnije dao najviši čin u njemačkim oružanim snagama – Reichsmarschall. Inače, Göring je kao mladić bio zračni as u Prvom svjetskom ratu i srušio je čak 22 neprijateljska aviona.

Na današnji dan 1940. počeli su napadi njemačkih zrakoplova na britanske brodove u kanalu La Manche. Glavninu njemačkih udarnih zračnih snaga činile su dvije zračne flote (Luftflotte).

Luftflotte 2 bila je pod zapovjedništvom feldmaršala Alberta Kesselringa, najodlikovanijeg Hitlerovog feldmaršala uz Erwina Rommela i Waltera Modela. Kuriozitet je da je Kesselring naučio letjeti sa 48 godina! Luftflotte 3 bila je pod zapovjedništvom slavnog feldmaršala Huga Sperrlea, poznatog kao zapovjednika Legije Kondor u Španjolskom građanskom ratu.

Nijemci će na kraju angažirati preko 2.500 aviona u pokušaju da zadobiju zračnu prevlast nad Britanijom, no Kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF) im to nikada ne će dopustiti i na kraju će ih prisiliti da odustanu od svih planova invazije.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr