10. srpnja 1940. Velika Britanija – kako je započela najveća zračna bitka u povijesti?

Foto: wikipedia

Dana 10. srpnja 1940. uzima se kao početak najvećeg zračnog ofenzivnog pothvata u povijesti, tzv. „Bitke za Britaniju“. Bio je to pokušaj nacističke Njemačke da osvoji Veliku Britaniju, nakon što je Hitler već uspio zavladati velikim dijelom Europe: već su bile osvojene su Poljska, Francuska, Danska i Norveška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, uspjeh u osvajanju uvelike se temeljio na brzo pokretnim oklopnim jedinicama na kopnu (tzv. Blitzkrieg). Osvajanje Britanije kao otoka predstavljalo je drugačiji problem. Zanimljivo je da se Hitler do zadnjeg trenutka nadao da će izbjeći rat s Britancima i da će s njima postići sporazum o svojevrsnoj podjeli interesa.

Naime, Hitler je radije htio napasti SSSR, a ne lomiti zube na Britaniji, zaštićenoj svojim otočnim položajem. Ipak, s premijerom Churchillom nije se dalo pregovarati, pa je Njemačka na kraju bila prisiljena na rat s Ujedinjenim Kraljevstvom. Budući da Hitler još nije imao strategiju o tome kako prevesti trupe na Englesku obalu, rat je počeo u zraku. Za to je na Njemačkoj strani bila zadužena Luftwaffe, na čelu s Hermannom Göringom, kojem je Hitler 9 dana kasnije dao najviši čin u njemačkim oružanim snagama – Reichsmarschall. Inače, Göring je kao mladić bio zračni as u Prvom svjetskom ratu i srušio je čak 22 neprijateljska aviona.

Na današnji dan 1940. počeli su napadi njemačkih zrakoplova na britanske brodove u kanalu La Manche. Glavninu njemačkih udarnih zračnih snaga činile su dvije zračne flote (Luftflotte).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luftflotte 2 bila je pod zapovjedništvom feldmaršala Alberta Kesselringa, najodlikovanijeg Hitlerovog feldmaršala uz Erwina Rommela i Waltera Modela. Kuriozitet je da je Kesselring naučio letjeti sa 48 godina! Luftflotte 3 bila je pod zapovjedništvom slavnog feldmaršala Huga Sperrlea, poznatog kao zapovjednika Legije Kondor u Španjolskom građanskom ratu.

Nijemci će na kraju angažirati preko 2.500 aviona u pokušaju da zadobiju zračnu prevlast nad Britanijom, no Kraljevsko ratno zrakoplovstvo (RAF) im to nikada ne će dopustiti i na kraju će ih prisiliti da odustanu od svih planova invazije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.