10. studenoga 1775. Američki marinci – kako su nastale elitne snage američke vojske?

Foto: GettyImages

Izvorno su marinci činili naoružane vojnike na američkim brodovima i bili su zaduženi za borbu s neprijateljem čiji bi se brod napao. Također, napadali bi luke u koje bi se brodovi iskrcali, a služili su i za sprječavanje pobuna na brodovima.

Na današnji dan 1775. osnovane su prve jedinice američkih marinaca, pa Marinski korpus Sjedinjenih Američkih Država (United States Marine Corps) danas slavi svoj rođendan.

Izvorno su marinci činili naoružane vojnike na američkim brodovima i bili su zaduženi za borbu s neprijateljem čiji bi se brod napao. Također, napadali bi luke u koje bi se brodovi iskrcali, a služili su i za sprečavanje pobuna na brodovima.

Zato su se njihove kabine nalazile između časničkih i onih posade. Danas marinci raspolažu s više od 200.000 vojnika (veći su od cjelokupnih aktivnih vojski mnogih zemalja, uključujući Hrvatsku, Njemačku, Italiju i Izrael).

Američki marinci su poznati po specifičnom borbenom duhu (Esprit de corps) koji se pažljivo razvija i čuva pod geslom Semper fidelis (Uvijek vjerni). Smatraju se za elitne snage te američki marinci čuvaju američka veleposlanstva diljem svijeta. U 2017. godini Marinski zbor ima oko 186 000 aktivnih pripadnika i oko 38 500 pripadnika u marinskoj pričuvi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr