Veliki Petak: Kršćanski spomendan Isusove muke i smrti

Foto: Thinkstock

Veliki petak je vrlo svečan dan, a ne dan žalosti: to je dan pomirenja između neba i zemlje, Boga i čovjeka. Sam Bog je dao čovjeku ruku, sam Bog je na križu dao svoj život u Sinu Božjem.

To je dan kada je ponovno sjedinjeno Nebo i Zemlja, kada je čovjek – otkupljen i spašen. Predajmo Bogu srce puno zahvalosti i radujmo se zajedno velikom otkupljenju i vječnom životu!

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti koji se obilježava u petak prije Uskrsa. Skupa s Velikim četvrtkom, Velikom subotom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje. Radi se o vrlo svečanom danu, a ne danu žalosti – dan je to pomirenja između neba i zemlje, Boga i čovjeka. Veliki petak dan je najvećeg Kristova uspjeha, dan je pobjede, dan duboke radosti. Kršćanima se na taj dan upućuje poziv da ljubav uzvrate, da poput Krista ljube Boga i ljude. Na Veliki petak Isus je na sebe uzeo grijehe svijeta i u Njemu je trpljenje dobilo svoj smisao, te donosi plodove.

Isus Krist na križu dokaz je Božje ljubavi, te objavljuje njenu tajnu: Božju ljubav može se razapeti i probosti svojom ljudskom zloćom, no ne može je se uništi jer ona uskrisava – Isus je umro da bi čovjeka oživio.

Obredi Velikog petka

Veliki petak je jedini dan u godini kada Crkva ne slavi euharistijsko (misno) slavlje nego se slavi samo liturgiju riječi – bogoslužje je smireno, svečano i dostojanstveno. Uvodi se vjernike u ono veliko, jedinstveno – božanski veliko, što se toga dana dogodilo. Na oltaru tada nema križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmišljajući o Isusovoj muci.

Obredi Svetog Petka koncipirani su u tri dijela. Prvi dio je Služba riječi, drugi dio je klanjanje križu dok je treći dio podjela Svete Pričesti. Svećenik i ministranti obučeni u ruho crvene boje, kao za misu, pristupe k oltaru, iskažu mu počast te se prostru ničice (prostracija) i mole neko vrijeme u šutnji.

Zakoračimo danas, na Veliki Petak, u tajnu spasenja, u muku i smrt našeg Gospodina Isusa Krista, koji je poput janjeta, bez glasa na ustima, pošao u smrt da bi spasio one koje ljubi. A to smo mi, to sam i ja. Zato uzmimo od Čovjekoljupca tu ljubav koju nam je ponudio na križu, njegovo presveto Tijelo i Krv, i radosni dočekajmo dan njegova uskrsnuća.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr