10. veljače 1675. umro Ivan Belostenec – svećenici pavlini dali neizbrisiv doprinos kulturi i obrazovanju Hrvata

Ivan Belostenec
Foto: Roberta F., commons.wikimedia.org

Pavlinski red, poznatiji u Hrvatskoj kao „bijeli fratri“ dao je nemjerljiv doprinos razvoju hrvatske nacionalne svijesti među sjevernim Hrvatima od kulture, obrazovanja i vjere, sve do političkog ukaza o njegovom ukidanju od strane austro-ugarskih vlasti što je bila nepopravljiva šteta za hrvatski narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rječnik pavlina Ivana Belostenca bio je prvi rječnik koji obuhvaća sva tri hrvatska narječja: leksičko blago je u prvom redu kajkavsko, ali sa elementima hrvatske čakavice i štokavice. Spajanjem narječja Belostenec se pionirski uključuje u stvaranje jedinstvenog hrvatskog jezika.

Najveće djelo pavlina Ivana Belostenca, koji je umro na današnji dan 1675., njegov je opsežni dvojezični latinsko-hrvatski rječnik “Gazophylacium seu latino-illyricorum onomatum aerarium” (“Gazofilacij ili riznica latinsko-hrvatskih riječi”). To je bio prvi rječnik koji je obuhvaćao sva tri hrvatska narječja. Nakon smrti Belostenca dovršili su ga i objavili pavlini Jerolim Orlović i Andrija Mužar.

Dvojezični latinsko-hrvatski rječnik Gazophylacium seu Latino-Illyricorum onomatum aerarium (Gazofilacij ili riznica latinsko-hrvatskih riječi) najvažnije je Belostenčevo djelo. U njemu su dva dijela: prvi, latinsko-hrvatski, sadrži oko 40 000 latinskih riječi s mnogo većim brojem hrvatskih značenja; drugi, hrvatsko-latinski dio, donosi oko 25 000 riječi. Rad na golemu jezičnom blagu prikupljenom u latinsko-hrvatskom dijelu rječnika Belostenec je držao zadaćom svojega života pa je na tom dijelu Gazofilacija s velikim marom radio do kasnih godina. Hrvatsko-latinski dio radio je 9 godina, gotovo do smrti. Belostenčevo životno djelo ležalo je u rukopisu 65 godina u pavlinskom samostanu u Lepoglavi. Rječnik je 1740. objavio u Zagrebu pavlin Jeronim Orlović. To je prvi rječnik koji obuhvaća sva tri hrvatska narječja. Njegovo leksičko blago u prvom je redu kajkavsko, ali ima štokavizama i čakavizama. Spajanjem narječja Belostenec se uključuje u struju koja je težila ostvarenju jedinstvenog jezika. Gazofilacij je prvi put tako koncipiranomu jeziku (tzv. trodijalekatska koncepcija) odredio jedinstven grafijski sustav (J. Vončina). Hrvatsko-latinski dio rječnika ima enciklopedijsko obilježje (donosi gospodarske pouke, liječničke naputke, poslovice, sentencije, epigrame i dr.). S pojavom Belostenčeva djela počinju se brisati granice književnog regionalizma, osobito u sjevernoj Hrvatskoj.

Pavlini – svjetlo Hrvata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavlini (Red Sv. Pavla Prvog Pustinjaka) su pustinjački red koji je nastao u XIII. st. u Mađarskoj i Hrvatskoj, okupljanjem raspršenih pustinjaka u redovničku zajednicu. Tako taj red možemo smatrati jedinim autentičnim hrvatskim redovničkim redom nastalim na području južne Mađarske i sjeverne Hrvatske.

Red se ubrzo iz Mađarske i Hrvatske proširio čitavom srednjom Europom.

Žarišta njihovog djelovanja bili su brojni samostani od kojih su najveći bili u Lepoglavi i Remetama (danas karmelićani), ali bilo ih je posvuda u sjevernoj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov opći doprinos hrvatskom narodu do ukidanja pavlinskog reda je nemjerljiv: od kulture, obrazovanja, jezikoslovlja, kiparstva, književnosti, školstva, poljoprivrede.

Car Josip II. ukinuo je red 1786. g. na teritoriju Austro-Ugarske smatrajući djelovanje pavlina „opasnim“ za njegovo „prosvjetiteljsko djelovanje“, dok je u pozadini bilo zatiranje nacionalne hrvatske svijesti i katoličke vjere koje su gorljivo širili pavlini, o čemu je pisao i veliki August Šenoa. Tada su ugašeni i svi samostani, u Hrvatskoj.

Red je preživio u dva samostana izvan Austro-Ugarske, u današnjoj Poljskoj, a odatle je i počela obnova Reda i povratak u Hrvatsku prije više od 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavlini su preko 500 godina bili savjetnici hrvatskih plemića, stvaratelji kulture te promicatelji umjetnosti. U puku su poznati pod nazivom ”bijeli fratri”. Pavlinski red se, dakle, ukida 1786. godine od strane kralja Josipa II dok njihova dobra preuzima austrijski fisk, dijelom budimirska komora, a nešto poplijeniše Turci. Po opsegu ovo je bila najveća pljačka hrvatske kulturne baštine. Pavlinski samostan u Lepoglavi nije najstariji u Hrvatskoj no svakako spada među najznačajnije te je godinama bio u milosti plemića koji su u njemu crpili svoju duhovnu snagu.

Lepoglava – centar hrvatske kulture i obrazovanja

U Lepoglavi se 1503. g. otvorila gimnazija za pavlinske pitomce i svjetovnu mladež kao prva gimnazija u kontinentalnoj Hrvatskoj koja je prestala djelovati nakon Mohačke bitke 1526. g. Visokoškolska nastava filozofije započela je 1656. g. Nedugo zatim papa Klement X. priznaje, a car Leopold potvrđuje sveučilišni stupanj učilišta, čine Lepoglava dobiva pravo na dodjeljivanje visokih znanstvenih stupnjeva, doktorata iz teologije i filozofije. Smatra se da je ovdje obranjeno oko 75 doktorskih disertacija, čime je Lepoglava s pravom stekla status prvog hrvatskog sveučilišta. Zahvaljujući filozofiji i teologiji prikupljena je golema knjiška građa te je samostan u ono vrijeme imao najbogatiju i najveću knjižnicu u Hrvatskoj.

Pavlini danas u Hrvatskoj – borci za život nerođene djece

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su pavlini najaktivniji borci za život nerođene djece, što je jedno od njihovih temeljnih poslanja. Godine 1972. pavlini se vraćaju u Hrvatsku iz Poljske na inicijativu pokojnog kardinala Kuharića, u svoj stari samostan Kamensko, kod Karlovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.