10. veljače 1936 – kako su imperijalni Talijani osvojili Etiopsko Carstvo?

Foto: FE Palmer, No 1 Army Film & Photographic Unit, (UK)

Na današnji je dan 1936. talijanski maršal Pietro Badoglio započeo napad na etiopske snage kod Amba Aradama u regiji Tigray u sjevernoj Etiopiji. Radilo se o Talijansko-etiopskom ratu, poznatom i kao “Abesinski rat” (Abesinija je stariji naziv za Etiopsko Carstvo). Cilj Italije u tom ratu bio je osvojiti nezavisnu Etiopiju i pretvoriti je u talijansku koloniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijani su već uoči rata posjedovali susjednu Eritreju, pa su iz nje lansirali napad prema Etiopiji, usmjeren prema etiopskom glavnom gradu Addis Abebi. Talijani su nastupali s velikom armijom od oko 100.000 ljudi, no i Etiopljani su im pružili jak otpor. Do sraza je došlo na današnji dan kod Amba Arama na putu iz Eritreje prema Addis Abebi.

Talijanski zapovjednik bio je poznati maršal Pietro Badoglio, koji je imao znatnu ulogu u doba Benita Mussolinija (u to doba Italija je bila pod fašističkom vladom). Maršal Badoglio koristio je sva sredstva da pobijedi Etiopljane. Talijani su bili u pogledu naoružanja višestruko nadmoćniji. Imali su stotinjak puta više pušaka i topova, a raspolagali su i s borbenim zrakoplovima, koje Etiopljani nisu imali.

Etiopljani su pobijeđeni i nagnani u bijeg, a maršal Badoglio naredio je da se njihove povlačeće snage napadne zrakoplovstvom. Na Etiopljane je bačeno navodno oko 40 tona bojnog otrova Iperita. Već 5. svibnja Badogliove snage umarširale su u Addis Abebu. Etiopski car Haile Selasije pobjegao je iz zemlje, a talijanski kralj proglašen je carem Etiopije. Maršal Badoglio za nagradu je dobio titulu vojvode od Addis Abebe i postao je prvi potkralj i generalni guverner nove kolonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.