11. listopada 1991. Humanitarni konvoj spasio od pokolja na Ovčari više od 100 ranjenika iz bolnice

Foto: snimka zaslona

Nakon pada Vukovara srpska vojska ubila je stotine zarobljenih Hrvata, civila, vojnika, trudnica, žena i staraca na Veleprometu, Sajmištu, Borovom Naselju, logorima u Dalju i Negoslavicima. Najveći pokolj Hrvata srpska vojska je napravila na Ovčari gdje su ubijeni ranjenici dovezeni iz vukovarske bolnice. 

Mjesec dana ranije humanitarni konvoj je izvukao više od stotinu ranjenika iz bolnice koji bi gotovo sigurno postali žrtve pokolja na Ovčari.

U drugoj polovini listopada 1991. izašao je iz Vukovara Humanitarni konvoj u organizaciji Ministarstva zdravstva i udruge „Liječnici bez granica“ (međunarodna, humanitarna i nevladina organizacija). Time je spašeno više od stotinu ranjenika iz vukovarske bolnice, dok su preostali ranjenici koji su ostali u bolnici bili ubijeni na Ovčari i likvidirani po drugim stratištima, piše Braniteljski portal.

Prvi pokušaj ulaska konvoja 11. listopada 1991. zaustavljen je zato što su Srbi tvrdili da je u kolima Hitne pomoći navodno pronađena ručna bomba. U međuvremenu, 13. listopada zadnji veliki pokušaj proboja prema Vukovaru nije uspio, a hrvatske snage zaustavljene su, uz velike gubitke, na ulasku u Marince.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr