11. siječnja 1850. rođen Eugen Kumičić – književnik, istarski pravaš i borac protiv hrvatskog „regionalizma“

Foto: Roberta F.

Eugen Kumičić, književnik i političar, rodio se u Brseču, Istra, 11. siječnja 1850., a umro u Zagrebu 13. svibnja 1904. Živi u Zagrebu kao književnik. oduševljeni je pravaš pa širi pravaštvo u Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dr. Matkom Laginjom i Erazmom Barčićem pokreće u Kraljevici list “Primorac”. Uređuje pravaške novine i to od 1882. do 1883. “Hrvatsku vilu”, a od 1887. do 1888. “Hrvatsku”. Od 1892. do 1895. bio je gradski zastupnik Grada Zagreba. U dva navrata biran je za narodnoga Zastupnika u Hrvatski sabor, u kojemu se istakao kao izvrstan govornik.

Eugen Kumičič poznat je kao najdosljedniji sljedbenik Oca Domovine dr. Ante Starčevića. Stoga je i on, nezadovoljan stanjem u Stranci prava zbog njezina skretanja u oportunizam i napuštanja izvornoga pravaškoga nauka, s dr. Antom Starčevićem, s dr. Josipom Frankom, dr. Milom Starčevićem i istomišljenicima 22..listopada 1895. izašao iz te stranke i osnovao Čistu stranku prava. U toj stranci obavljao je dužnost potpredsjednika.

Kumičić je u književnosti poznat kao plodan prozni pisac. Napisao je znatan broj romana iz istarskoga i iz zagrebačkoga gradskoga života. U romanima iz istarskoga života ističu se kao uspjeli naročito opisi mora. U najbolje njegove romane ubrajaju se “Gospođa Sabine”, “Otrovana srca” i “Pobijeljeli grobovi”. Kao francuski đak u književnosti je zagovarao naturalizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali najveću svoju slavu postigao je Kumičić povijesnim romanima “Kraljica Lepa ili propast kraljeva hrvatske krvi” i “Urota Zrinsko – Frankopanska”. U “Kraljici Lepoj” on opisuje propast hrvatske države zbog negativnoga utjecaja dalmatinskih Latina kao predstavnika rimske ekspanzionističke politike prema Hrvatskoj. U “Uroti Zrinsko – Frankopanskoj” obrađuje propast dviju velikaških obitelji kao nositelja hrvatske državne ideje, koji su bili smetnja bečkoj ekspanzionističkoj politici, da Hrvatsku pretvori u svoju nasljednu pokrajinu i liši je svih elemenata državnosti.

Kako su pravaši slavili uspomenu na Zrinske i Frankopane kao narodne mučenike, Kumičić je svojom “Urotom” širio pravašku misao među najšire narodne slojeve. Ali znajući kakva pogibelj hrvatskomu narodu prijeti od srpstva i jugoslavenstva i cjepkanja na pokrajinska imena (istrijanstvo, dalmatinstvo, slavonstvo), on se je jednakim žarom protivio tim pojavama kao i Austrijskoj i Mađarskoj politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.