12. ožujka 1933. – uvedena Hitlerova svastika na crvenu socijalističku zastavu

Foto: fah

Od današnjeg dana 1933. godine koristila je Hitlerova Njemačka poznatu crvenu zastavu sa svastikom. To je prije bila zastava nacističke stranke (NSDAP). Crvena, crna i bijela bile su boje Njemačkog Reicha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranački znak NSDAP-a postala je svastika ili Hakenkreuz (kukasti križ), u to vrijeme svastiku je na široko koristio Zapadni svijet. Kod njemačkih nacionalista, svastika se smatrala znakom tzv. arijske rase. Svastika je zamijenila kršćanski križ na njemačkoj zastavi, a značila je početak nacional-socijalističke (nacističke) Njemačke.

Hitler je u svojoj knjizi “Mein Kampf” sam objasnio što znači koja boja:“U crvenom vidimo socijalističku ideju pokreta, u bijelom nacionalističku ideju, u svastici misiju borbe za pobjedu arijevaca i, uz jednak znak, pobjedu ideje kreativnog rada koji je kao takav bio i uvijek će biti protužidovski.”

Hitlerove sulude ideje našle su, nažalost, mnoge sljedbenike u Njemačkoj i Europi, a rezultat toga bio je progon i genocid nad Židovima, kao i uvod u 2. svjetski rat koji je odnio desetine milijuna života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne ponovilo se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.