12. prosinca 1991. Glibodol – jedna od značajnijih vojnih pobjeda u Domovinskom ratu na sjeveru Like

Foto: Hrvatski vojnik

Jedna od značajnih akcija Hrvatske vojske u Lici bilo je oslobođenje Glibodola u blizini Brinja 12. prosinca 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tome je sudjelovala 2. satnija 3. Brinjske bojne, zajedno s dijelovima 3. bojne 111. brigade Hrvatske vojske. Tom prigodom zarobljena je veća količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te jedno sanitetsko vozilo. Naše su postrojbe tada bile pod stalnom topničkom vatrom. Grupa branitelja tada je naišla na mine, pa je smrtno stradao vojnik Zlatko Mesić iz Kamenice, a desetorica su što teže što lakše ranjena.

Četnici su se izvukli u pravcu Male Kapele – Križ, raskršća cesta prema Glibodolu, Dabru i Ličkoj Jasenici.

Tijekom rata Brinje je još nekoliko puta bilo gađano iz dalekometnih topova iz pravca Mala Kapela – Blata. U više navrata topništvom su tučena i brinjska naselja Letinac, Križpolje, Stajnica, Jezerane, Lipice i Glibodol. U tim je prigodana bilo lakše ranjenih osoba, dok je materijalna šteta bila velika. Uz ove napade četnici su gotovo svakodnevno gađali po našim položajima. Osim napada topovima, bilo je napada i avionskim bombama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brinjski kraj aktivno se u tijeku Domovinskog rata 1991. uključuje u obranu hrvatskih prostora od srbočetničke agresije. Brinje, a posebice rubni dijelovi općine u tijeku Domovinskog rata pretrpjeli su velika razaranja i velike ljudske žrtve.

U novom teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske 1993. godine Brinje postaje općina u sastavu Ličko-senjske županije. Brinje u samostalnoj Republici Hrvatskoj ima mogućnost samostalnoga gospodarskog razvoja, a posebice nakon izgradnje autoceste Zagreb – Split Brinje postaje značajno mjesto za svekoliko ulaganje u različite gospodarske projekte koji će donijeti gospodarski razvoj ovome kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.