12. svibnja 1797. – ukinuta Mletačka Republika nakon 1000 godina

foto: Roberta F.

Na današnji dan 1797. ukinuta je Mletačka Republika, nakon gotovo tisućugodišnjeg postojanja. Tog je dana posljednji mletački dužd Ludovico Manin izvršio predaju Venecije Napoleonu i abdicirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko vijeće na to je proglasilo ukidanje Republike.

Veliki dijelovi Istre i Dalmacije, koji su stoljećima bili u sastavu Mletačke Republike, pripali su Austriji, a mletačke talijanske posjede uzeo je Napoleon.

Posljednji dužd napustio je Duždevu palaču dva dana kasnije, a zatim su francuski vojnici umarširali u Veneciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrgnuti dužd morao je predati oznake vlasti, naročito slavnu duždevsku kapu (corno ducale).

Kad je kasnije znao šetati gradom ponekad su ga napadali ljutiti građani zbog toga što je predao grad Francuzima. Njegova odluka o predaji bila je zapravo motivirana željom da se spriječi krvoproliće građana.

Umro je 1802. godine, ostavivši 110.000 dukata za potrebe siročadi, djevojaka koje su trebale miraz i gradskog azila za duševne bolesnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je završila Mletačka Republika, svojedobno jedna od najmoćnijih pomorskih i gospodarskih sila svijeta. Naša Dubrovačka Republika ugašena je desetak godina kasnije, 1808., također pod utjecajem Napoleona Bonapartea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.