12. veljače bl. Reginald Orleanski – čudesno ozdravljenje Gospinim zagovorom

Foto: zupajastrebarsko.hr

Reginaldu se za vrijeme bolesti ukazala Marija, pokazala mu dominikanski habit i pozvala ga da ga obuče. Zagovorom Blažene Djevice Marije Reginald je čudesno ozdravio i odlučio da će stupiti u dominikanski red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blaženi Reginald Orleanski (Réginald d’Orléans), francuski svećenik, redovnik dominikanac, bliski suradnik svetog Dominika, rođen je oko 1180. u Orléansu (departman Loiret, središnja Francuska). Bio je profesor kanonskog prava na pariškom sveučilištu i dekan kaptolske crkve St-Aignan u Orléansu. U pratnji biskupa Manasséa de Seignelaya pošao je 1218. u Rim. Trebali su posjetiti papu Honorija III, a potom hodočastiti u Jeruzalem. U Rimu je Reginald upoznao kardinala Ugolina di Agnanija, kasnijeg papu Grgura IX, a potom i svetog Dominika Guzmána. Evanđeosko siromaštvo, naglašeno u novoosnovanom dominikanskom redu, snažno je djelovalo na pariškog profesora prava.

Za vrijeme boravka u Rimu Reginald se teško razbolio. Tada ga je posjetio sveti Dominik i pozvao ga da slijedi Kristovo siromaštvo i postane redovnik. Reginaldu se za vrijeme bolesti ukazala Marija, pokazala mu dominikanski habit i pozvala ga da ga obuče. Zagovorom Blažene Djevice Marije Reginald je čudesno ozdravio i odlučio da će stupiti u dominikanski red. U prosincu 1218. sveti Dominik poslao je Reginalda kao svoga vikara u Bolognu. Reginald je kao dominikanski prior svojim apostolskim žarom i sjajnim propovijedima na sveučilištu u Bologni privukao mnoge studente i profesore u dominikanski red.

Sveti Dominik poslao ga je zatim 1219. kao priora u samostan svetog Jakova u Parizu. I u Parizu je Reginald već za nekoliko tjedana postigao veliki uspjeh. U kratkom roku osvojio je mnoga srca i privukao mnoge duše, ali je u veljači 1220. u Parizu naglo preminuo. Vijest o njegovoj smrti silno je pogodila svetog Dominika, ali ga je utješila činjenica da je Reginald umro sa smiješkom na usnama, sretan što je prihvatio evanđeosko siromaštvo. O Reginaldovoj govorničkoj vještini Jordan Saksonac napisao je ovo: „Njegov je govor bio pun vatre, kao kakva buktinja, pa je znao zapaliti srca slušatelja. Malo je bilo onih tako tvrda srca koji su se mogli oduprijeti tom ognju. Izgledao je kao drugi Ilija.“ Reginald je pokopan na benediktinskom groblju u Parizu, zvanom Sainte-Marie-aux-Champs. Vjernički puk štuje ga od pamtivijeka, a papa Pio IX. službeno ga je proglasio blaženim 1875. Zazivaju ga kod groznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.