13. lipnja 1944. London – što su ‘leteće bombe’ V-1 koje je Hitler slao na glavni grad Velike Britanije?

Foto: javno vlasništvo

Bili su to zapravo krstareći projektili pokretani pulsirajućim mlaznim motorom. Bili su dugački oko 8 metara i mogli su nositi eksplozivnu bojnu glavu od čak 850 kilograma. Ime V-1 bilo je kratica za „Vergeltungswaffe-1“ što na njemačkom jeziku znači „Oružje odmazde 1“.

 

Na današnji dan 1944. godine njemačke „leteće bombe“ tipa V-1 pale su po prvi put na London. Dogodilo se to točno tjedan dana nakon početka savezniče invazije na Normandiju (poznati Dan D), pa se taj napad mogao predstaviti kao osveta. Uostalom, ime V-1 bilo je kratica za „Vergeltungswaffe-1“ što na njemačkom jeziku znači „Oružje odmazde 1“.

„Leteća bomba“ V-1 zapravo je bio krstareći projektil pokretan pulsirajućim mlaznim motorom. Bila je dugačka oko 8 metara i mogla je nositi eksplozivnu bojnu glavu od čak 850 kilograma. Imala je čak i mala krila, raspona od približno 5.4 metara. Zanimljiv je bio pogon pomoću pulsirajućeg mlaznog motora. Naime, taj je motor proizvodio 45-55 pulseva u sekundi, koji su izazivani pomoću svjećice koja je detonirala zapaljivu smjesu goriva i zraka. To je projektilu V-1 davalo specifičan zvuk sličan zujanju frekvencije 45-55 Hz.

Slikovni rezultat za flying bomb v2

Photo: wikimmedia.commons.org

Prvi projektil pao je na današnji dan u područje Londona zvano Mile End. Već je ta prva bomba navodno ubila šest ljudi i ranila trideset. Inače, Mile End nalazi se u istočnom dijelu Londona, nedaleko od današnje lokacije olimpijskog kompleksa koji je sagrađen za Olimpijske igre 2012. godine. Ubrzo su Nijemci počeli gađati London sa znatnim brojem projektila na dan  Do kraja Drugog svjetskog rata lansirana je navodno čak 9,521 leteća bomba V-1 na Englesku.

Photo: wikimmedia.commons.org

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr