13. siječnja 1992. Vatikan priznao Hrvatsku – Sveta Stolica i Njemačka najviše pridonijeli priznanju!

Foto: Thinkstock

Dana 13. siječnja 1992. Hrvatska je dobila međunarodno priznanje od Vatikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznanje Hrvatske i Slovenije, dviju katoličkih država bivše Jugoslavije, Vatikan je prvi najavio još 20. prosinca 1991. i to posebnim dokumentom koji se jasno odredio prema zahtjevima za priznanje te dvije države.

Prilično je nepoznato da je vatikanska diplomacija je prva u svijetu, još 3. listopada 1991., javno objavila da radi na međunarodnom priznanju Hrvatske! Time je Vatikan dao nemjerljiv doprinos međunarodnom priznanju i samostalnosti Hrvatske.

Uz Vatikan najveći doprinos priznanju Hrvatske dala je Njemačka, te austrijski ministar Alois Mock, koja je još 19. prosinca 1991. objavila priznanje Hrvatske koje je trebalo stupiti na snagu 15. siječnja 1992. To je bio okidač za ostale zemlje EU da na taj dan objave međunarodno priznanje Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan iza Vatikana, 14. siječnja 1992. Hrvatsku je priznao San Marino.

Stoga je vatikanski korak svakako bio vrlo značajan jer je došao prije međunarodnog priznanja država EU koje se zbilo dva dana kasnije. Osim toga, to priznanje je imalo veliko simboličko i ohrabrujuće djelovanje na hrvatski narod čija je trećina domovine bila okupirana. Smatra se da najveće zasluge za priznanje imao, inače vrlo oprezne i spore vatikanske diplomacije, u hrvatskom narodu omiljeni papa Ivan Pavao II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.