13. studenog 1993. Fojnica – Armija BiH ubila dva franjevca

Foto: Mostarac, commons.wikimedia.org

Na današnji dan 1993. u Fojnici su ubijeni gvardijan franjevačkog samostana fra Nikica Miličević (1957.) i samostanski vikar fra Leon Migić (1937.), obojica rodom iz toga kraja i obojica istaknuti mirotvorci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubijeni su rafalima iz automatske puške iz neposredne blizine, kada su ubojicama otvorili vrata samostana. 

Ubojica fratara bio je Miralem Čengić iz 302. Brigade Armije BiH, a s Čengićem su bila još trojica vojnika. Čengić je za ovaj zločin pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora, a prema njegovu i svjedočenju očevidaca, fra Nikica i fra Leon ubijeni su samo zato što su uza se imali hrvatska obilježja: privjesak s hrvatskim grbom koji je Čengiću zasmetao kada su mu ubijeni fratri otvorili vrata samostana. Osuđen je u Sarajevu na 11 godina zatvora, a kao olakšavajuća okolnost navedeno je da je ubijao pod utjecajem alkohola. Viši vojni sud pooštrio mu je kaznu na 12 godina zatvora. 

Svjedok toga zločina dr. fra Vitomir Slugić, profesor Franjevačke teologije, izjavio je da se okrutno ubojstvo katoličkih svećenika , koje je bilo smišljeno, tako na sudu svelo na obično ubojstvo u krčmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljeto 1993. godine bilo je kobno za brojne civile Hrvate Fojnice jer je veći dio njih, kada su počeli sukobi između Armije RBiH i HVO-a, morao napustiti ovaj grad. Oni koji su nisu uspjeli pobjeći ili su željeli ostati, prošli su teška mučenja u logorima, a neki su i ubijeni.

Tako su u fojničkom selu Polje Šćitovo, u svojoj obiteljskoj kući stradale 84-godišnja starica Luca Barbić i njena kćerka Ana Musa. 

Prema podatcima Udruge logoraša Fojnica, na ovoj i susjednim općinama tijekom proteklog rata postojalo je ukupno 19 logora u kojima su mučeni hrvatski zarobljenici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.