14. lipnja 1940.- njemačka vojska osvojila Pariz

Paris, Champs Elysée: Die Wache zieht auf.

Pariz su zauzele jedinice njemačke Grupe armija B (Heeresgruppe B) pod vrhovnim zapovjedništvom general-pukovnika Fedora von Bocka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je mjesec dana kasnije nagrađen činom feldmaršala (Generalfeldmarschall).

Na današnji dan 1940. u Drugom svjetskom ratu njemačke su trupe umarširale u osvojeni Pariz. Dakako, bio je to velik trijumf za Wehrmacht (njemačku vojsku), ali i za Adolfa Hitlera osobno, jer je po prvi put osvojen jedan neprijateljski višemilijunski velegrad. Pariz su zauzele jedinice njemačke Grupe armija B (Heeresgruppe B) pod vrhovnim zapovjedništvom general-pukovnika Fedora von Bocka. On je mjesec dana kasnije nagrađen činom feldmaršala (Generalfeldmarschall).

Zanimljivo je da je von Bock bio načelni protivnik nacizma. Zapravo je bio monarhist i podržavao je bivšeg cara Wilhelma II. koji je bio u egzilu u Nizozemskoj. Dapače, kad su nekoliko tjedana prije osvajanja Pariza von Bockove trupe pregazile Nizozemsku, on se pokušao sastati s bivšim carem, ali je njemačkoj straži navodno naređeno da to spriječi (Hitler je cara doživljavao kao svojevrsnu konkurenciju). Inače, car je umro već sljedeće godine.
Zanimljivo je da je francuska vlada nekoliko dana prije pada Pariza pobjegla na jug i smjestila se u grad Tours na obali rijeke Loire (kraj poznat po prekrasnim dvorcima).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francusku je vladu u Toursu osobno posjetio britanski premijer Winston Churchill. Navodno je on jedan dan uoči pada Pariza predložio u Toursu da se Velika Britanija i Francuska ujedine u svojevrsnu političku uniju, kako bi se pokazalo da će se do kraja boriti protiv Nijemaca (time je Churchill vjerojatno htio spriječiti planove onih Francuza koji su se željeli predati Nijemcima). Ipak, taj je plan odbačen, Pariz je pao, a uskoro se Francuska doista predala Nijemcima, ne računajući Charlesa de Gaullea koji se smjestio u Londonu i s dijelom Francuza nastavio pružati otpor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.