14. ožujka 1939. Slovačka – proglašena nezavisnost pod okriljem Hitlerove Njemačke

Foto: Commons.wikimedia.org

Nezavisnu slovačku državu priznale su većinom vlade onih zemalja koje su bile potpisnice Hitlerovog Trojnog pakta, uključujući NDH, no priznalo ju je i nekoliko zemalja izvan tog kruga uključujući tada Hitleru skloni komunistički Sovjetski Savez,  Švicarsku, Španjolsku i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1939. nezavisnost je proglasila Slovačka, jedna od zemalja koje su tijekom Drugog svjetskog rata podržavale Treći Reich. Tu slovačku državu, nazvanu Slovačka Republika, priznale su većinom vlade onih zemalja koje su bile potpisnice Hitlerovog Trojnog pakta, no priznalo ju je i nekoliko zemalja izvan tog kruga.

Površina Slovačke Republike iznosila je oko 38.000 četvornih kilometara, što znači da je bila nešto manja od današnje Slovačke. Razlog tome bilo je mađarsko uzimanje dijelova teritorija uz Dunav. Ti teritoriji danas pripadaju Slovačkoj, no naseljeni su uvelike Mađarima te još uvijek predstavljaju problem u odnosima tih dviju država.

Tijekom 1945. godine sovjetska je Crvena armija okupirala teritorij Slovačke, a ubrzo se i slovačka vlada predala Amerikancima. Time je Slovačka Republika ugašena nakon otprilike šest godina postojanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon rata Slovačka je postala dio višenacionalne komunističke Čehoslovačke, a 1. siječnja 1993. ponovno je postala nezavisna država mirnim raspadom Čehoslovačke. Danas je članica EU, Višegradske skupine i NATO-pakta.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.