14. ožujka blaženi Giacomo Cusmano – sluga siromaha, bolesnika, napuštenih i ostavljenih u Kristovom duhu

Foto: www.commons.wikimedia.org

Djelovanje Cusmanovih kongregacija bilo je usmjereno na pomoć siromasima. Članovi kongregacije gradili su bolnice, sirotišta i staračke domove, brinuli su o siromasima, bolesnicima, napuštenima i ostavljenima.

Blaženi Giacomo (Jakov) Cusmano, talijanski svećenik i utemeljitelj kongregacije Misionara slugu siromaha (Missionari Servi dei Poveri) rođen je 15. ožujka 1834. u Palermu (Sicilija) kao četvrto od petero djece mjernika Giacoma Cusmana i Maddalene Patti. Zbog rane majčine smrti (umrla je kao žrtva epidemije kolere, a Giacomo je tada imao samo tri godine) o njegovom se odgoju brinula najstarija sestra, Službenica Božja Vincenzina Cusmano (6. I. 1826-2. II. 1894).

Od ranog djetinjstva pobožni dječak pokazivao je naročitu sklonost i brigu prema patnicima i nevoljnicima. Ukućani su morali pred njim zaključavati ormare jer je obiteljsku odjeću poklanjao siromasima. Nakon završetka osnovne i srednje škole (školovao se kod isusovaca) Giacomo je upisao studij medicine kako bi mogao još više pomagati nevoljnim ljudima. Diplomirao je s najvišim ocjenama medicinu i kirurgiju na Kraljevskom sveučilištu u Palermu 11. lipnja 1855. Kao liječnik najviše je vremena poklanjao siromasima i nevoljnicima pa je ubrzo postao poznat kao „doktor siromaha“. Naročiti trag ostavio je u brdovitom kraju nedaleko od Palerma, u naselju San Giuseppe Jato. S vremenom se mladi liječnik odlučio za duhovno zvanje. Za svećenika je zaređen 22. prosinca 1860. u Palermu. Bio je pokornik, često je postio. Nakon nekog vremena uvidio je potrebu osnivanja novog duhovnog laičkog reda. Zajedno sa 40 svojih župljana, uz podršku kardinala Giovannija Battiste Nasellija, utemeljio je 12. svibnja 1867. dvije misionarske kongregacije: Sluge siromaha i Služavke siromaha (Congregatio Missionariorum Servorum Pauperum). Ovi redovi poznati su i pod nazivom „Boccanisti“ ili „Cusmaniani“ („Opera del Boccone del Povero“, „Zalogaj siromaha“). I njegova sestra Vicenzina pridružila se Služavkama siromaha.

Djelovanje tih kongregacija bilo je usmjereno na pomoć siromasima. Članovi kongregacije gradili su bolnice, sirotišta i staračke domove, brinuli su o siromasima, bolesnicima, napuštenima i ostavljenima. Otac Giacomo Cusmano, prozvan i „Don Boscom Juga“ od „doktora siromaha“ postao je „otac siromaha“. Naporni životni ritam naškodio je njegovom zdravlju. Često je morao ležati u krevetu zbog vrućice, slabosti i grčeva, ali se nije predavao te je svaki dan nastojao pomagati siromašnima i nemoćnima. Preminuo je na glasu svetosti na današnji dan, 14. ožujka 1888., u rodnom Palermu, glavnom gradu Sicilije. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 30. listopada 1983. Cusmanovi Sluge i Službenice siromaha: misionari, svećenici, liječnici, redovnice i redovnici uspješno djeluju i danas, ne samo u Italiji nego i diljem svijeta (Sjeverna i Južna Amerika, Afrika, Azija).

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr