14. travnja 966. Pokrštavanje Poljske – kršćanski narod postao stup i svjetlo nove Europe 21. stoljeća

Foto: Thinkstock

Poljska je do današnjih dana ostala stožerna kršćanska (katolička) zemlja Europe u kojoj više od 10 milijuna ljudi redovito pohađa nedjeljnu liturgiju, a preko 50 posto Poljaka povremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova Europa u nastajanju treba biti savez suverenih država, kako predlažu Poljska i Mađarska, čvrsto ukorijenjena na pozitivnom nasljeđu povijesnog kontinuiteta i kulture (identiteta) koja je 2000 godina građena, izgrađena i prožeta kršćanstvom.

Poljska je podigla najveći spomenik Kristu Kralju u Europi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan, 14. travnja katolički Poljaci obilježavaju i sjećaju se pokrštavanja svog naroda koje je počelo prihvaćanjem kršćanske vjere od strane poljskog kneza Mješka Prvog. Sin kneza Mješka Prvog bio je prvi poljski kralj Boleslav Prvi Hrabri iz dinastije Pjastova.

Krštenje Poljske  je naziv za događaj koji se zbio 14. travnja 966. kada se je poganski poljski knez Prvi krstio i time službeno počeo proces pokrštavanja svojih sunarodnjaka. Mjesto gdje se taj događaj zbio nije poznat, odnosno predstavlja predmet spora i špekulacija među povjesničarima koji najčešće spominju današnji Poznanj ili Gniezno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je proces potpunog pokrštavanja Poljaka potrajao, ovaj je događaj imao veliki politički značaj, s obzirom da su Mješku kao kršćanskom vladaru legitimitet priznali Sveto Rimsko Carstvo. Time je njegova država postala dio kršćanskog, odnosno zapadnog svijeta. Zbog toga se taj događaj često tradicionalno tumači kao nastanak poljske države.

Najpoznatiji sveci Europe 20. stoljeća dolaze upravo iz Poljske, a mnogi vjernici to smatraju znakom da će upravo ova zemlja biti predvodnica materijalne, kulturne i duhovne obnove Europe.

Poljska je do današnjih dana ostala stožerna kršćanska (katolička) zemlja Europe u kojoj preko 50 posto stanovništva pohađa nedjeljnu liturgiju. U Europi koja duhovno umire pred našim očima, Poljska sjaji kao zvijezda na tamnom nebu. Ona je ujedno i domovina svetaca koji su na neponovljiv obilježili ovo moderno doba i posljednjih sto godina kršćanstva: svete Faustine Kowalske koja je proširila štovanje Božanskog milosrđa na cijeli svijet, mučenika nacističkog logora i marijanskog obnovitelja svetog Maksimilijana Kolbea i svetog pape reformatora Ivana Pavla Drugog, koji je posebno ljubio Hrvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je to država-svjetionik Europske Unije koja brani život nerođene djece pred navalom barbarizma i nepoštovanja ljudskog života u utrobi majke. Dok većina zapadnih država promiče prekid života nerođenog djeteta u utrobi majke, Poljska je rekla – NE. Poljaci žele štititi i štite pravo svakog začetog čovjeka da se rodi na ovaj svijet i živi.

Poljska je, uz Mađarsku, i najveća zagovornica čuvanja blaga obitelji, te je donijela niz mjera za jačanje obitelji, kao i pomoći obiteljima koje žele imati više djece.

Obrazovni sustav je takav da su poljski školarci imali izvanredne rezultate na testovima PISA, što je svrstalo poljski obrazovni sustav među najbolje na svijetu (Poljska među najboljima na svijetu na PISA testovima).

O ekonomskom procvatu Poljske već se dosta pisalo, a danas čak i sami Nijemci spekuliraju o tome da bi Poljska uskoro gospodarski mogla dostići Njemačku i većinu država zapadne Europe. (Može li Poljska gospodarski prestići Njemačku?)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaroslaw Kaczynski započeo je g. 2015. kampanju svoje stranke PiS, najjače stranke u Poljskoj ovom izjavom u Lublinu: “Kršćanstvo je dio našega nacionalnog identiteta. Crkva je bila i jest propovjednik i posjednik jedinoga sustava vrjednota koje su u Poljskoj posve poznate. Mimo Crkve, postoji samo nihilizam. Još jednom to kažem. A mi odbacujemo nihilizam, zato što nihilizam ne gradi ništa, nihilizam razara sve.“

Općenito, Katolička crkva i svećenici imaju velik autoritet u poljskom narodu, i to što propovijedaju i zastupaju – a u pravilu se tiče kršćanskog identiteta i kriterija moralnosti – snažno utječe na birače. Još kada se tomu dodaju udari izvana na poljski identitet i osporavanja nacionalnih vrijednosti, osobito iz Bruxellesa i nevladinih udruga financiranih od raznih ‘filantropa’, Poljaci se dodatno elektriziraju i zbijaju redove u obrani. U tom je zapravo glavni problem u odnosima između EU-ova mainstreama i poljske vlade kao izraza i promicatelja većinskih nazora i raspoloženja u poljskom narodu.

Poljska je posljednjih godina doživjela procvat na mnogim planovima, a osobito gospodarskom, te je postala nezaobilazna država koja grabi naprijed prema boljoj i sretnijoj budućnosti, ne odričući se nacionalnog identiteta i katoličke vjere.

A sve je počelo 966. godine kada je Poljska prihvatila Krista kao svog Spasitelja, te za razliku od ostatka kršćanske Europe, ostala Bogu vjerna do danas.

Poljska je nedavno podigla veliki spomenik Kristu u gotovo samom središtu Europe (visok 33 metra prema broju Isusovih godina života), dok je Njemačka gotovo istovremeno podigla spomenik Karlu Marxu, utemeljitelju filozofije i ideologije komunizma koji je svijet 20. stoljeća odveo u propast i mrak.

“Svjetlo navlači svjetlo, a tama navlači tamu” (Sveti Augustin)

> Njemačka podigla veliki spomenik Marxu, a Poljska najveći spomenik Kristu!

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.