15. rujna 1616. – znate li da je Katolička Crkva najzaslužnija za javno školstvo?

Foto: Museu d'Art Jaume Morera/flickr

Na današnji dan 15. rujna 1616. Katolička Crkva osnovala je prvu javnu školu sa slobodnim upisom u Europi. Time je otvorila put današnjem sustavu javnog školstva. Zaslugu za to ima red pijarista, redovnika i svećenika posvećenih obrazovanju i školovanju djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 15. rujna 1616. otvorena je u talijanskom gradiću Frascati prva javna škola u Europi. Nju su otvorili katolički redovnici pijaristi koji su bili posvećeni obrazovanju djece.

Naime, do tada su škole bile namijenjene samo plemićkoj djeci ili školovanju svećenika. Ova škola u Frascatiju bila je javna i sa slobodnim upisom.

Čovjek koji je zaslužan za osnivanje te prve javne škole u Europi bio je sveti Josip Calasan, velikodušni redovnik i katolički svećenik koji je primijetio da većina njegovih učenika potječe iz siromašnih obitelji. On je osnovao Red pijarista, kojem je glavna zadaća bilo obrazovanje djece, naročito one iz siromašnih obitelji. Red je imao cilj osigurati besplatno školovanje siromašnoj djeci i to je zapravo prvi katolički red posvećen prvenstveno edukaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pijaristi su s vremenom osnovali škole diljem Europe. Zanimljivo je da su njihov primjer kasnije slijedile države pri osnivanju javnih škola, tako da je koncept današnjih besplatnih osnovnih škola zapravo uvelike potekao upravo od pijarista i Katoličke Crkve.

Pijaristi su učinili i velik korak u obrazovanju djece s posebnim psihičkim i fizičkim potrebama. Mnogi znameniti ljudi duguju svoje obrazovanje pijaristima, poput Victora Huga, Francisca Goye, Haydna, Mendela i Schuberta te nobelovaca Georgea Hevesyja, Georgea Olaha i mnogih drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.