15. travnja 1993. Zenica – kako je Armija BiH otela zapovjednika brigade HVO-a “Jure Francetić”?

Foto: http://www.sense-agency.com

Na današnji dan 1993.  Armija BiH napravila je još jedan od niza zločina kao uvod u bošnjačko-hrvatski sukob koji je bio pred rasplamsavanjem. Dan kasnije, 16. travnja, dogodio se zločin nad Bošnjacima u Ahmićima i Hrvatima u Trusini kod Konjica, nakon što su sukobili Armija BiH i HVO.

U Zenici je otet zapovjednik brigade HVO-a “Jure Francetić” Živko Totić, a ubijena su četvorica hrvatskih vojnika u njegovoj pratnji: Ivica Vidović, Ante Zrnić, Marko Ljubić i Tihomir Ljubić.

 

Iskrivljavanje činjenica poput onih da je rat između Muslimana i Hrvata počeo u Mostaru, te da je upletenost Hrvatske vojske u rat u BiH vezana isključivo za ovaj grad, samo je još jedna u nizu podvala koje su se godinama iznosila javno, kao motiv da se isključivo Hrvate okrivi za zločine u hrvatsko-bošnjačkom sukobu.

Točno je da su zločini u Ahmićima i Stupnom Dolu učinili da HVO u svjetskim medijima bude predstavljen “zločinačkom organizacijom”, premda je uistinu HVO u najvećem broju slučajeva vodio borbu za goli opstanak svoga naroda, uglavnom u okruženju od Armije BiH kao u: Žepču, Vitezu, Busovači, Usori, Varešu i drugdje.

Tamo gdje nije bilo HVO-a Hrvati su u većini ubijani ili prognani sa svojih ognjišta. Stoga nije čudno što su još uvijek uzroci i okolnosti ovog rata tabu tema i domaće politike.

Iz dokumentacije koja je u Haagu korištena kao dokazni materijal u procesima koji su se vodili protiv najviših časnika Armije BiH generala Envera Hadžihasanovića, brigadira Amira Kubure i generala Mehmeda Alagića vidljivo je kako rat nije počeo u Mostaru, već podalje od ovoga grada.

Otvoreni rat između HVO-a i Armije BiH započeo je u Srednjoj Bosni, kao u Dusini ili Uskpolju, te dijelu općine Zenica koji se zove Podbriježje, u kojem će poslije biti smješteno zapovjedništvo muslimanske postrojbe El Mudžahid. Naime, na današnji dan 1993. je otet zapovjednik zeničke brigade HVO-a Živko Totić, nakon čega su ubijena njegova trojica pratitelja. Tom prilikom ubijen je i jedan slučajni prolaznik, po nacionalnosti Bošnjak, svjedok događaja, koji je ubijen samo s jednim ciljem da se svi tragovi i mogući svjedoci skriju.

Prema istim dokumentima, odmah nakon toga Armija BiH je krenula u napade prema većinskim hrvatskim dijelovima općine Zenica, te u dva jasno zacrtana pravca – prema Vitezu i Busovači.

Nastojanje pojedinaca i nekih “sivih” političkih krugova da ovaj događaj minimiziraju, te da ga uopće ne spominju leži upravo u činjenici kako se nastoji na sve moguće načine uzrok rata udaljiti od istine. Isto tako, i kada su u pitanju počinjeni ratni zločini, prvi je počinila Armija BiH u selu Dusini također u zeničkoj općini u siječnju 1993. godine.

Totić je razmijenjen mjesec dana kasnije za grupu mudžahedina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr