16. lipnja 1812. Vjekoslav Babukić – tvorac prve nacionalne gramatike iz ‘slavonske Atene’

javno vlasništvo, wikipedia.org

Osnova slovnice slavjanske narěčja ilirskoga Vjekoslava Babukića (1836.) prva je općenacionalna gramatika, po njoj se učio hrvatski jezik pedesetak godina, a jezik koji je Sabor proglasio službenim 1847. upravo je jezik koji je opisan u njoj!

 

Požega, stari hrvatski grad u zapadnoj Slavoniji ima još jedno manje poznato ime – slavonska Atena. Upravo Požega tu titulu nosi odavno, još od vremena svojih velikana Franje Cirakija, Janka Jurkovića, Vjekoslava Babukića, Dobriše Cesarića i ostalih važnih osoba Požege i toga kraja.

Važna karika toga lanca je Vjekoslav Babukić, samozatajan i marljiv jezikoslovac koji je rodni grad nosio u srcu, govoru i pismu. Rođen je na današnji dan 1812. u Požegi, a umro je 1875. u Zagrebu.

Osnova slovnice slavjanske narěčja ilirskoga Vjekoslava Babukića (1836.) prva je općenacionalna gramatika, po njoj se učio hrvatski jezik pedesetak godina, a jezik koji je Sabor proglasio službenim 1847. upravo je jezik koji je opisan u njoj. Njome je prvi put kodificirana jezična i pravopisna norma koja se u kontinuitetu dotad izgrađivala već više stoljeća.

Otac Antun bio je Samoborac koji je došao u Požegu „trbuhom za kruhom“, kao i majka Agata. Otac je otvaranjem licitarskog obrta zavolio Požegu, tako da je Vjekoslav ovdje i rođen. Očekivanja njegova oca razlikovala su se od tradicionalnih; nije htio da sin ide njegovim stopama, nego sve što ima ulaže u njegovo školovanje. Babukić nakon školovanja surađuje s Gajem , Mažuranićem, Rakovcem i ostalim preporoditeljima. U prvom broju Danice izlazi Granici i Danici, Babukićeva prva i posljednja pjesma.
Nakon desetaka godina provedenih u Zagrebu, pričao je čisti štokavski jezik. Govor mu je bio „kao da je jučer iz Požege došao“ i kada bi u šali rekao poneku kajkavsku riječ, znao se ugodno nasmijati s društvom.  Takav štokavski jezik temelj je njegovih jezičnih reformi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr