16. listopada 1991. Bukovac Perušićki – ubojstvo stare majke i njena tri sina ostalo nepoznato hrvatskoj javnosti

Foto: fah

Valja navesti da mediji često ovaj pokolj pribrajaju i miješaju s pokoljima u pet kilometara susjednoj Širokoj Kuli, koje su četnici počinili tri dana prije ovog zločina. Stoga je ovaj zločin potpuno nepoznat hrvatskoj javnosti.

Pokolj u Bukovcu kod Perušića je ratni zločin kojeg su počinili lokalni lički Srbi (pripadnici četničkih formacija i milicije tzv. “SAO Krajine”) iz Novog Ličkog Osika nad bukovačkim Hrvatima, u svrhu etničkog čišćenja tog kraja od hrvatskog stanovništva. Krajnja namjera je bila u potpunosti Liku očistiti od Hrvata, te je takvu pripojiti Srbiji.

Pokolj selu u blizini Perušića dogodio se 16. listopada 1991. u zaseocima Radići i Vučići. Srbi su ubili više civila srednje i starije životne dobi, većinom na kućnom pragu, i još nekoliko mlađih ljudi.

Valja navesti da mediji često ovaj pokolj pribrajaju i miješaju s pokoljima u pet kilometara susjednoj Širokoj Kuli, koje su četnici počinili tri dana prije ovog zločina. Stoga je ovaj zločin potpuno nepoznat hrvatskoj javnosti.

U Bukovcu su tog dana dvoje lokalnih četnika zaskočili mjesnog stražara koji je čuvao selo od upada zločinaca iz susjednih srpskih sela. Braću i majku su mu ubili brzometnom paljbom iz strojnice, a njega su ubili tako da su ga proboli bajunetama s leđa. Bili su to članovi obitelji Hećimović – stara majka i njezina tri sina. Konkretno, Srbi su na kućnom pragu tog dana ubili i masakrirali četvero Hećimovića: majku (79) i njezina tri sina od 48, 46 i 42 godine. Ubijeni su bračni par Pocrnić (60 i 65 godina), te jedna starica od čak 93 godine i nekoliko mlađih ljudi.

Lički četnici nisu imali milosti za nikoga, a ljudi su bili ubijeni samo zato što su Hrvati i iz nijednog drugog razloga; sve na sličan način kao 1941. godine u tzv. ustanku u Srbu. Biti Hrvat, značilo je biti ubijen.

Nije to bio jedini zločin u blizini Perušića. Četnici su počinili u blizini još jedan javnosti nepoznati zločin ubivši nekoliko civila iz obližnje Perušićke kose, dok su drugi Perušićani su poginuli prilikom granatiranja, kao branitelji ili zbog drugih ratnih okolnosti.

Lika je 1991. oplakivala svoje Hrvate: starce, žene, djecu, civile, zarobljene vojnike, baš kao i pola stoljeća ranije 1941. kada je u četničko-parizanskom masakru koji je trajao mjesecima ubijeno na stotine Hrvata koji su živjeli na prostorima Like i zapadne Bosne.

Ponosni Hrvati Perušića i okolice u “staro vrime” pa sve do rata 1991. godine

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr