16. svibnja 1946. ubijena časna sestra Žarka Ivasić – zločini trajali godinama nakon završetka rata

Foto: milosrdnice.hr

Partizanski zločini trajali su godinama nakon završetka rata i tragedije hrvatskih vojnika i civila na Bleiburgu 1945.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masovna i pojedinačna ubojstva bila su redovito pravilo terora i mržnje komunista prema svim ljudima koji bi im se našli na putu.

Nemilosrdnost komunista i zločini u mirnodopsko vrijeme (izvan ratnih događanja) uvelike su nadmašili čak i zločine nacista u mirnodopsko vrijeme.

Bilo je to vrijeme nezamislivog terora, straha i ubijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nisam kriva, znam da nisam kriva… Ako treba umrijeti, spremna sam i umrijeti“. Ove riječi sestre Žarke Ivasić gotovo su jedine ostale zapisane kao one koje je izgovorila suočivši se s pozivom Isusa Krista na najveću i najsvečaniju žrtvu ljubavi: polaganje života za svakog čovjeka, i prijatelja i neprijatelja.

Časna sestra Žarka Ivasić ubijena je u 38. godini života u Gospiću. U tom gradu godinama nakon rata život Hrvata nije vrijedio više od novčića. Teror i ubijanja prešli su svaku mjeru ljudskog poimanja, a Hrvati u Gospiću su strahovali za svoje živote svakog dana. Hrabro držanje i svijetli primjer časne sestre Žarke dao im je vjeru i nadu da ne pokleknu pred terorom i mržnjom na čovjeka i Boga.

Rođena u Krašiću, rodnom mjestu kardinala Stepinca, imala je u životu samo dvije želje: služiti Bogu i ljudima. To je i činila za vrijeme rata pomažući bolesnicima i ranjenima po hrvatskim bolnicama. Djelovala je u više bolnica: Gračacu, Banja Luci, Petrinji, a od 1939. do 1943. u Otočcu. Tijekom Drugoga svjetskog rata bolnica u Otočcu našla se na vjetrometini vojnih sila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bolnicu su pristizali ranjenici sukobljenih strana. Sestra Žarka nastojala je svakomu pristiglom ranjeniku pristupiti jednako, bez razlike, a u skladu sa svojim milosrdničkim poslanjem svjedočiti Isusa Krista u ljubavi prema svakom čovjeku. To je istodobno bilo razlogom zbog kojega su u Gospiću 1946. komunističke vlasti osudile sestru Žarku na smrt vješanjem. 

Zamolbe njezine Družbe za smanjenjem kazne ishodile su samo drugačiju smrt – strijeljanjem.

Prema zapisniku od 15. svibnja 1946., pisanom u zatvoru Okružnog suda za Liku u Gospiću, sestri Žarki Ivasić određen je dan i sat izvršenja presude: 16. svibnja 1946., u četiri sata ujutro. Posljednja želja osuđenice, navodi zapisnik, bila je „da ju posjeti svećenik i jedna od bolničkih časnih sestara“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezini posljednji dani u gospićkom zatvoru, odlazak na stratište i smrt, ostavili su u mnogima sliku hrabre i predane kršćanke – redovnice, koja smrt podnosi čvrstom vjerom u Gospodina. Glas mučeničke smrti sestre Žarke i dalje živi potičući na svjedočanstvo kršćanske vjere i ljubavi prema bližnjemu.

Strijeljana je na današnji dan 16. svibnja 1946. u Gospiću, a tijelo joj počiva u blizini kapelice Svete Marije Magdalene na gospićkom groblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.