17. kolovoza 1977. – prvi brod stigao do Sjevernog pola

Foto: Nikolai Zaytsev, RIA Novosti archive, image #186141 / CC-BY-SA 3.0

Na današnji dan 1977. ljudi su prvi put u povijesti došli do Sjevenog pola brodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj pothvat izveo je sovjetski ledolomac Arktika.

Naime, ledolomci klase Arktika najveći su i najsnažniji ledolomci u povijesti. Zanimljivo je da ta klasa ledolomaca posjeduje nuklearni pogon, i to u obliku dva nuklearna reaktora.

Svaki ima snagu od 171 MW, što cijelom sustavu daje maksimalnih čak 75.000 konjskih snaga. SSSR i Rusija proizveli su čak šest ledolomaca klase Arktika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od njih su četiri plovila još i danas u upotrebi, a u vlasništvu su kompanije Atomflot (koja je 100 % u vlasništvu Ruske Federacije).

Riječ je o razmjerno velikim plovilima, dužine oko 150 metara. Ledolomci klase Arktika mogu se probijati kroz led debljine čak do 3 metra. Imaju dvostruku oplatu, a na najjačem dijelu čelik je debljine 50 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.