17. lipnja 1972. afera Watergate: politički skandal u američkoj povijesti

Foto: javno vlasništvo

Afera koja je dovela do prve i jedine ostavke nekog američkog predsjednika u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1972. u hotelsko-poslovnom kompleksu Watergate u Washingtonu policija je uhitila petoricu provalnika u urede središnjice Demokratske stranke. Provalnici su bili neobični po tome što je kod njih pronađena oprema za prisluškivanje, 2,300 dolara u novčanicama s rednim serijskim brojevima, radio uređaj s mogućnošću slušanja policijskih frekvencija i 40 rola neiskorištenog filma. Jedan od provalnika, Jim McCord, bio je bivši agent CIA-e i trenutni član osiguranja izborne kampanje predsjednika Nixona. U adresarima dvojice provalnika pronađeni su brojevi telefona s oznakama “W House” i “W.H.” Provalu u prostorije konkurentske stranke naredila je administracija predsjednika Richarda Nixona, a tajnu protuzakonitu operaciju odobrio je čak i Nixonov ministar pravosuđa John Mitchell. Nakon uhićenja petorice provalnika Nixonova je administracija pokušala zataškati skandal i prisiliti FBI da ne provede istragu.

Međutim, FBI nije bio pod kontrolom Bijele kuće, istraga je vodila do sve viših i viših dužnosnika, dok na kraju nije pronađeno da je i sam predsjednik Nixon bio upleten u pokušaj sprečavanje istrage.

Na današnji dan 1972. u hotelsko-poslovnom kompleksu Watergate u Washingtonu policija je uhitila petoricu provalnika u urede središnjice Demokratske stranke. Provalnici su bili neobični po tome što je kod njih pronađena oprema za prisluškivanje, 2,300 dolara u novčanicama s rednim serijskim brojevima, radio uređaj s mogućnošću slušanja policijskih frekvencija i 40 rola neiskorištenog filma. Jedan od provalnika, Jim McCord, bio je bivši agent CIA-e i trenutni član osiguranja izborne kampanje predsjednika Nixona. U adresarima dvojice provalnika pronađeni su brojevi telefona s oznakama “W House” i “W.H.” Provalu u prostorije konkurentske stranke naredila je administracija predsjednika Nixona, a tajnu protuzakonitu operaciju odobrio je čak i Nixonov ministar pravosuđa John Mitchell. Nakon uhićenja petorice provalnika Nixonova je administracija pokušala zataškati skandal i prisiliti FBI da ne provede istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, FBI nije bio pod kontrolom Bijele kuće, istraga je vodila do sve viših i viših dužnosnika, dok na kraju nije pronađeno da je i sam predsjednik Nixon bio upleten u pokušaj sprječavanje istrage.

Nixon je podnio ostavku (bio je jedini predsjednik u američkoj povijesti koji je to učinio). Nakon detaljne istrage optuženo je čak 69 članova Nixonove administracije, od čega je sud njih 48 proglasio krivima. Među njima su bili: ministar pravosuđa John N. Mitchell (19 mjeseci zatvora), njegov nasljednik ministar pravosuđa Richard Kleindienst (mjesec dana zatvora) i šef ureda Bijele kuće H. R. Haldeman (18 mjeseci zatvora).

Moguće je da bi i Nixon završio u zatvoru, no njegov nasljednik na predsjedničkoj funkciji, Gerald Ford, dao mu je puno i bezuvjetno predsjedničko pomilovanje za sve zločine koje je Nixon učinio za vrijeme mandata. To pomilovanje smatra se kontroverznim, jer je Nixon prethodno sam imenovao Forda na mjesto potpredsjednika SAD-a nakon što je izabrani potpredsjednik Spiro Agnew dao ostavku zbog jednog drugog skandala (Gerald Ford je jedini predsjednik u povijesti SAD-a koji nikada nije bio izabran na izborima, nego je imenovan na svoju poziciju).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.