17. lipnja sveti Grgur Barbarigo – obnovitelj Crkve u duhu Tridentskog koncila

Foto: javno vlasništvo

Današnji je slavljenik sveti Grgur (Gregorio) Barbarigo, talijanski biskup i kardinal.

Rodio se 16. rujna 1625. u Veneciji kao Gregorio Giovanni Gaspare Barbarigo, potomak slavne i utjecajne mletačke obitelji. Mogao je postići blistavu diplomatsku karijeru, ali je osjetio da ga u svoju službu zove dragi Bog. Završio je teologiju, a 1655. zaređen je za svećenika. Najprije je radio u papinskim uredima u Rimu i nastavio studirati pravo, crkvenu povijest i matematiku. Kad je 1656. u Rimu buknula pošast kuge, brinuo se za javno zdravstvo i uložio ogromne napore u spašavanju bolesnika i nevoljnika. Papa Aleksandar VII, kojeg je upoznao u Njemačkoj, imenovao ga je 1657. za prvog biskupa Bergama.

Sljedbenik svetog Franje Saleškog i Karla Boromejskog, nastojao je obnoviti Crkvu prema odredbama Tridentskog sabora.

Obnovu klera započeo je duhovnim vježbama i proširenjem sjemeništa, a obnovu vjernog naroda pučkim misijama. Promicao je dobrotvorni i socijalni rad i u dvije godine uspio obići svih 279 župa bergamske biskupije. To ga je stajalo mnogo napora jer su putovi bili teški i neprohodni. Papa ga je 1660. imenovao kardinalom, a 1664. i biskupom Padove. Tu je dužnost obavljao na najbolji mogući način 33 godine, neumorno obilazio sve župe, poboljšao i unaprijedio kvalitetu studija na padovskom sveučilištu, osnivao tiskare i održao dvije biskupske sinode.

Zalagao se za jedinstvo zapadne i istočne Crkve.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr