17. listopada 1969. Robert Zadro – heroj Domovinskog rata i sin oca heroja

Foto: www.udhos-zagreb

Na današnji dan 1969. rođen je Robert Zadro, junak Domovinskog rata i sin pokojnog generala i zapovjednika obrane Borova Naselja Blage Zadre. Kada bi netko u Hrvatskoj konačno htio snimiti film o Vukovaru, ima za podlogu tisuće priča. Ova o slavnom Turbo vodu, ili o herojima ocu i sinu Zadro bila bi idealan predložak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet mjeseci nakon pada Vukovara i šest mjeseci nakon pogibije Blage Zadre u 22 godini života poginuo je Robert Zadro, najstariji sin vukovarske legende. S njim je poginuo i vukovarski branitelj Andrija Marić koji je kao kao pripadnik protuoklopnog interventnog voda „Žuti mravi“ sudjelovao u obrani Borova naselja i drugih dijelova Vukovara.

Ratni put ovih vukovarskih heroja okončan je 1992. godine na Kupresu kada je interventni vod u kojem su se nalazili, zbog velike magle i snijega, naletio izravno na banjalučki korpus. Pogođena su dva džipa. U jednom je bio Robert Zadro, a u drugom Andrija Marić.

Robert Zadro, rođen 17. listopada 1969. godine, bio je zapovjednik protuoklopne jedinice – legendarnog Turbo voda koji je brojao 18 ljudi, a čak šest ih je poginulo u borbama za Vukovar. Turbo vod naoružan lakim pješačkim naoružanjem i s nekoliko protuoklopnih bacača raketa je bio mobilna postrojba namijenjena za najteže zadatke koji bi po zapovijedi išla u dijelove grada gdje su se vodile najveće borbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi pripadnici Turbo voda bili su u prosjeku stari 20 godina.

Robert Zadro ostao je, nakon pogibije oca Blage, do kraja u Vukovaru. Izašao je u proboju sa nekoliko svojih suboraca.

Kad mu je otac Blago poginuo 16. listopada 1991. samo dan prije njegovog 22. rođendana Robert je ostao pribran: “Obukli smo Blagu u policijsku odjeću, sanirali mu rane, ležao je na stolu. Tomislav, njegov sin, gotovo dijete, plakao je. Robert je pogledao Tomislava i rekao:‘Brate, nemamo vremena za plakanje. Plakat ćemo kada sve ovo prođe”ispričao je svojedobno Goran Popić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bi netko u Hrvatskoj konačno htio snimiti film o Vukovaru, ima za podlogu tisuće priča. Ova o Turbo vodu ili o herojima ocu i sinu Zadro bila bi idealan predložak.

Branitelji čuvaju uspomenu na oca Blagu Zadru i sina Roberta Zadru i kroz Memorijalni nogometni turnir “Blago i Robert Zadro”:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.